U ovim se gradovima jede najbolje na svetu

Prema glasovima čitalaca portala Taste Atlas, sastavljena je lista najboljih gradova na svetu za ljubitelje hrane.
U ovim se gradovima jede najbolje na svetu
Foto: Pixabay
Prvi na listi je Rim, a najpoznatija lokalna jela su pizaa al taglio, pasta carbonara i cacio e pepe. 
 
Drugi po redu grad je Bolonja gde se najviše naručuju tagliatele al ragu alla bolognese, tortellini in brodo i najpoznatija poslastica - tiramisu. 
Treći je Napulj u kojem su omiljeni pizza margherita, sfogliatella - kremom punjeno lisnato testo, zeppole - mini krofne i teralli - slatke ili slane hrskave grickalice. 
 
Posetioci uživaju i u Beču, i to najviše u wiener schnitzelu, apfelstrudelu, kaiserschmarnu i krapfenu - krofnama. 
Peti po redu grad je Tokio, a najpoznatija jela su sashimi, sushi, yakitori, yakiniku i miso supa. 
 
U šestoj Osaki najviše se jedu shabu-shabu - japansko jelo od tanko nasečenih komada mesa i povrća kuvih u loncu. Naručuje se još i takoyaki - kuglice od testa punjene komadićima hobotnice, kiselim đumbirom i mladim lukom. 
 
U sedmom Hongkongu popularna jela su har gow - tradicionalne knedle koje se poslužuju u jelu dim sum, chinese BBQ pork i wonton noodles. 
 
Italijanski Torino nalazi se na osmom mestu, a poznat je po gianduiottu - pralini od čokolade i lešnika, pizzi al padellino, hrskavim štapićima grisinama i bonetu - desertu sličnom kremastom pudingu. 
Deveti po redu grad za uživanje u dobroj hrani je turski Gazintep koji se nalazi u blizini granice sa Sirijom. U njemu su najtraženije gaziantepske baklave, jelo katmer - hrskava slatka ili slana pita i Yuvalama Çorbası - tradicionalna supa s mesnim ćuftama. 
 
Deseti grad na listi je Bandung u Indoneziji gde se najviše jede batagor - pržene grickalice od tofua i ribe ili mesa. Uživaju još i u mie kocok - goveđoj supi s pšeničnim rezancima, te u grickalici od pržene tapioke - jelu cireng. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Ljudi dolaze u ovaj grad da umru

Neki ostanu samo nekoliko dana, drugi čekaju decenijama, ali mnogi stariji indijski hinduisti mirni su i uvereni da će im hodočašće ka smrti doneti večni mir.