Grčki hotelijeri zbog krize prešli na uzgoj povrća
U toj tradicionalno turističkoj državi pad prihoda i profita u turizmu poslednjih pet godina iznosi oko 40 odsto.
Proizvodnji hrane okreću se čak i grčki hotelijeri jer samo snižavanje njihovih cena često nije dovoljno da se preživi kriza.
Prošle godine Grčku je posetilo 16,1 miliona turista, tri odsto manje nego 2011. Zbog toga su cene hotela snižene, a kvalitet usluga povećan, tvrde Grci.
"Držimo niže cene da bi mogli da privučemo više turista, a ako rezervišete ranije dobijate popust od 10 do 50 odsto zavisi", kaže ugostitelj Estratula Matifej.
U špicu sezone, grčke turističke agencije poslednje četiri godine gubile su prosečno skoro 23 odsto svojih prihoda, a broj rezervisanih soba smanjen je za više od 12 odsto. Hotelijeri tvrde da većina njih radi bez profita - samo da bi održali posao.
"Cene hotela su iste kao pre uvođenja evra 2002. godine. U isto vreme ostale cene se nisu udvostručile ni utrostručile nego su za mnogo stvari pet puta veće", ističe biznismen Jorgos Kapsalis.
Kriza je učinila i to da vlasnici hotela, pored ukrasnog bilja gaje povrće u hotelskom krugu da bi smanjili troškove poslovanja. Najveći problem je što je standard srednjeg sloja opao za 30 do 50 odsto pa je manje i domaćih turista.
Grci kažu da im je bolje preko leta jer ima posla i može nešto da se radite, ali da je zato tokom zime teško jer nema posla, a računi su veći jer treba platiti gas za grejanje i ostale troškove.
Ove godine Grci zbog povećanog broja rezervacija očekuju rekordnih 17 miliona turista, a tu zemlju svake godine poseti između 600 i 700 hiljada srpskih državljana.
Komentari 4
http://www.021.rs/Zivot/Putovanja/Grcka-ocekuje-rekordnu-posecenost.html
Novonasađen
Igor
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar