Kolika napojnica se ostavlja u kojoj zemlji

Kada negde u inostranstvu sednete u kafić ili restoran, verovatno se nađete u dilemi da li bi i koliki bakšiš trebalo da ostavite. Pročitajte kakva su "pravila" za ostavljanje napojnica u nekim svetskim gradova.
Kada negde u inostranstvu sednete u kafić ili restoran, verovatno se nađete u dilemi da li bi i koliki bakšiš trebalo da ostavite. Pročitajte kakva su "pravila" za ostavljanje napojnica u nekim svetskim gradova.

London

Ako ste upravo napunili stomak u nekom londonskom restoranu, trebalo bi da ostavite napojnicu u visini od 10 do 15 odsto od ukupnog računa koji ste dobili. Ipak, pre nego što ostavite novac, pažljivo proverite svoj račun jer neki restorani i kafići automatski dodaju 12,5 odsto na račun. Dakle, sami će vam uračunati bakšiš. Što se tiče restorana brze hrane ili onih gde naručujete nešto "za poneti", kao i pabova, nije uobičajeno ostavljanje napojnica. Bonton nalaže i da bi trebalo taksisti da ostavite napojnicu u visini od 10 do 15 odsto od cene vožnje.

Barselona

Nakon što ste u Barseloni uživali u restoranu degustirajući neka od njihovih nacionalnih jela, trebalo bi da na ukupan račun dodate od sedam do 13 odsto napojnice. Međutim, ukoliko niste zadovoljni uslugom, hranom ili pićem, osećajte se slobodnim da im uskratite bakšiš i na taj način izrazite svoje nezadovoljstvo. Davanje napojnica u Španiji posmatra se kao nagrada za dobru uslugu, a ne kao obaveza. Sa druge strane, kada je reč o taksi prevozu, uobičajeno je ostaviti 50 centi bakšiša, bez obzira na dužinu puta koji ste prešli.

Pariz

Sedite u pariskom kafiću, uživate dok pijuckate vino i gledate u reku Senu, ali kada dobijete račun, više niste baš toliko zadovoljni. Začuđena lica turista kada dobiju račun u pariskim restoranima i kafićima su uobičajena, ali ovo su "pravila". U račun je obično već uključeno 15 odsto bakšiša, a u nekim restoranima je napojnica uračunata u cenu koju vidite u meniju. Naravno, niko od osoblja se sigurno ne bi žalio ako im date i neki evro dodatno. Bakšiš taksistima se uglavnom daje u iznosu od pet do 10 odsto od ukupnog iznosa.

Sidnej

Ako putujete u Sidnej, jednostavno bi trebalo da u glavi memorišete broj deset. Bez obzira na to da li ste u taksiju ili večerate u restoranima, uobičajena napojnica iznosi deset odsto od ukupnog računa.

Prag

Ako odlučite da uživate u goveđem gulašu ili nekom drugom specijalitetu u Pragu, koristiće vam da znate da je bakšiš najčešće uključen u cenu. Ukoliko nije, napojnica koja se daju uglavnom iznosi 10 odsto od iznosa, a taksi vozačima se daje oko 70 centi.

Rim

Za davanje bakšiša u Rima ne postoje nikakva "pravila" ili uobičajenosti, zbog čega se turisti ponekad nađu u neprijatnoj situaciji. Ipak, da bi vam bilo lakše, vodite se time da je sasvim u redu da ostavite napojnicu od deset odsto od ukupnog iznosa računa, ali nikako više od toga. Takođe, ako vidite reči "servizio incluso", imajte na umu da to znači da je bakšiš uračunat u cenu. Što se tiče taksista, dovoljno je da "zaokružite" račun.

Rio de Žaneiro

Možda je proslava karnevala u Rio de Žaneiru sve osim diskretna, ali praksa davanja napojnice jeste. Dakle, ne morate da ostavljate nikakav dodatni bakšiš, jer je napojnica od deset odsto najčešće uključena u cenu. Uobičajeno je da taksi vozačima date bakšiš, tako što ćete "zaokružiti" cenu.

Bangkok

Kada uživate u Bangkoku u restoranima ili kafićima, ne morate da se opterećujete davanjem napojnica, jer to ovde nije uobičajena praksa. Naravno, ukoliko želite da ostavite neku paricu više, možete.

Istanbul

Kada ste u nekom restoranu u Istanbulu, trebalo bi da se potrudite da plaćate u lirama, nikako u evrima. Uglavnom, adekvatno je da ostavite napojnicu u iznosu od pet do deset odsto ukupnog računa. Kada je reč o taksi vozačima, uglavnom je poželjno da na račun dodate stoti deo lire kao bakšiš.

Kejptaun

Generalno gledano, u celoj Africi se velikodušnost zaista ceni. U Kejptaunu, na primer, je uobičajeno da ostavite dodatnih deset do 15 odsto na račun, a ponekada je bakšiš uračunat u cenu. Uobičajena napojnica taksi vozačima je oko deset odsto od iznosa računa. Kada putujete sa aerodroma u Kejptaunu, verovatno će vas saletati ljudi nudeći se da vam ponesu torbe. Ukoliko pristanete na ovu uslugu, napojnice su uglavnom između 1,5 i dva evra.

  • slobodan

    12.03.2014 07:47
    za NS
    zavisi kakva je konobarica
  • 07.03.2014 13:38
    Ja baksis dozivljavam kao nagradu za dobru uslugu. Pri tome samo uzeti porudzbinu i doneti pice na sto spada u osnovnu uslugu, jer ne mogu sama da se posluzim, a u dobru uslugu spada nesto vise, makar neka ljubaznost i osmeh vise. To je retko u nasim kaficima, a mislim da je za to kriva upravo besmislena navika nasih ljudi da se smatra za sramotu ne ostaviti baksis iako je konobar smrknuti neljubazni covek na kojeg ste cekali 15 minuta.
  • No Name

    07.03.2014 09:04
    Ja nikad ne ostavljam napojnicu jer samtram da su konobari palčeni za svoj posao.U Japanu je čak i uvreda davati napojnicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Avion devet sati leteo nikuda

Avion Britiš ervejza se okrenuo na pola puta preko Atlantskog okeana, zbog čega su putnici leteli devet sati nikuda.