Vodič kroz najbolje kulinarske ture sveta
Bilo da je eksperimentisanje u kuhinji vaš hobi, ili uživate u šetnjama raznobojnim pijacama u potrazi za novim ukusima, postoje ture koje mame sve zaljubljenike u dobru hranu.
U svetu su sve popularnije ture na kojima možete da naučite pripremu hrane karakteristične za destinaciju koju posećujete. Predstavljamo vam deset turističkih atrakcija u čijem su srcu najukusniji specijaliteti sveta.
"Slatki život" u Dolomitima, Italija
Dolomiti su najpoznatiji po prelepim pogledima na planine, zelenim dolinama i selima koja su kao sa razglednica. Međutim, oni su i idealna kulinarska destinacija. Ovde postoji tura koja podrazumeva da svakog dana učite nešto novo o italijanskim namirnicama i načinima pripreme.
Na primer, jednog dana učite da pravite domaću testeninu, sledećeg obilazite vinograde Alto Adiđe, zatim šetate planinskim stazama do kolibe u kojoj se služi savršena štrudla, a "na svoju ruku" možete posetiti Rifugio Franz Kostner, rustičnu kolibu u planinama Sela gde se uz savršen pogled, služi i savršeno vino.
Put do raja preko stomaka, Francuska
Vaša baza na ovoj turi je hotel u zamku iz 14. veka, Chateau de la Barge, koji se nalazi u srcu Burgundije. Vrhunski kuvari ovde služe pevca kuvanog u vinu (coq au vin), burgundijsku junetinu (bœuf Bourguignon), cassoulet, jelo iz rerne sačinjeno od raznovrsnog mesa i belog pasulja, i čuvene Crêpe Suzette, palačinke u specijalnom sosu od pomorandže, putera i šećera. Naravno, sve to možete zaliti vrhunskim vinima. U slobodna popodneva otrkijte vinarije božolea, isprobajte lokalne sireve i posetite pijacu u selu Šatijon.
Paprena ljubav, Meksiko
La Villa Bonita smeštena iznad gradića Tepostlan nudi jedinstveno kulinarsko iskustvo. Ana Garsija, koja vodi njihovu kuhinju, pokazaće vam kako da napravide izvrsne meksičke specijalitete – chiles en nogada punjene paprike prelivene sosom u bojama meksičke zastave, beli i zeleni sos mole od paprika i tamalese.
Posle jutarnjeg časa kuvanja, pešačite do obližnje piramide ili se opuštajte u bazenu urezanom u vulkansku stenu.
Prava hrana, Kina
Zanimljiva tura počinje u Pekingu gde možete obići ulice načičkane prodavcima hrane i jesti na licu mesta čuvenu pekinšku patku. Zatim se obilazi Zabranjeni grad i Tjenanmen trg, pre nego što se uputite do čuvene Donghuamen noćne pijace. Ako ste veliki ljubitelj kulinarskih avantura, probaćete gusenice ili guštere na žaru. Nakon posete Velikom zidu, ide se u Si'an u obilazak čuvenih Terakota ratnika, a zatim ispobava ljuta sečuanska kuhinja u Čengdu.
U carstvu Inka, Peru
Tura počinje u Limi gde bi trebalo da se snabdete osnovnim peruanskim namirnicama, od kojih ćete spremiti vrhunska tradicionalna jela. Ovde možete isprobati i razne pisco napitke, koji su neka vrsta rakije od grožđa. Nakon što istražite muzeje ove moderne prestonice, pođite u drevno središte carstva Inka, Kusko i obiđite Maču Pikču.
Po povratku u Limu preporučuje se čas pačamanke, drevne tehnike kuvanja uz pomoć vrelog kamenja. Naravno, trebalo bi da naučite da spremate i seviče, tradicionalno peruansko jelo od sirove ribe koja se marinira u soku od limuna, nasečenom luku i čili papričicama. Služi se sa klipovima kukuruza, komadima skuvanog krompira i algama.
Delikatesi Severne Indije
Ova tura pokriva gotovo sve veće gradove severa Indije: Delhi, Agru, Daramsalu, Amritsar, Radžastan i Džajpur. Naučićete da kuvate radžastanska, kašmirska i bengalska jela, a posetiti i mnoge spomenike poput Tadž Mahala, rezidenciju Dalaj Lame, Fatehpur Sikri (pod zaštitom je UNESCO) i prelepi Zlatni hram u Amritsaru.
Ukusi Maroka, Marakeš
Nakon doručka pod berberskim šatorom, prvo posetite pijacu. Ovde treba spremati sardine sa patlidžanom, karamelizovani komorač sa lukom, piletinu s limunom i kolačiće merenge sa ružinom vodom.
Sledećeg dana pešačite do Atlas planina, gde ćete preći reku na leđima mule, a u planinskom selu ručati sa berberima.
Delikatesi Andaluzije, Kadiz
Kulinarsko srce Andaluzije je Veher de la Frontera, suncem okupan grad na brdu koji gleda na planine u blizini Kadiza.
Ovde možete naučiti da spremate ribu pečenu u kori od soli, klasičnu paelju i fantastične kolače od višanja i čokolade. Posetite riblju pijacu u malom obalskom gradu Barbate gde uvek možete kupiti svežu ribu ili jedite tapas u starom delu Kadiza.
Gurmanski Tajland, Bangkok
Kuhinju Tajlanda najbolje je iskusiti u Bangkoku. Pre nego što odete na čas kuvanja, plovite trajektom po Čaopraja reci do starog Ratanakosin ostrva i lutajte velikom kineskom četvrti Jaovarat.
Možete ploviti čamcem i obilaziti plutajuću Damnern Sanduak pijacu i jahati slona vinogradom Hua Hin Hill.
Kulinarski safari, Australija
Ostrvo kengura, treće najveće ostrvo u Australiji je pravo mesto za upoznavanje kuhinje i divljeg života ovog kontinenta. Ovde možete probati vrhunsko maslinovo ulje, ovčiji sir, jastoga i vino. Večerajte i u novom luksuznom bistrou Dom.
Komentari 1
Toxi
Posebni delikates - Dimljeni zdralovi.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar