Vodič kroz najbolje kulinarske ture sveta

Bilo da je eksperimentisanje u kuhinji vaš hobi, ili uživate u šetnjama raznobojnim pijacama u potrazi za novim ukusima, postoje ture koje mame sve zaljubljenike u dobru hranu.

Bilo da je eksperimentisanje u kuhinji vaš hobi, ili uživate u šetnjama raznobojnim pijacama u potrazi za novim ukusima, postoje ture koje mame sve zaljubljenike u dobru hranu.

U svetu su sve popularnije ture na kojima možete da naučite pripremu hrane karakteristične za destinaciju koju posećujete. Predstavljamo vam deset turističkih atrakcija u čijem su srcu najukusniji specijaliteti sveta.

"Slatki život" u Dolomitima, Italija

Dolomiti su najpoznatiji po prelepim pogledima na planine, zelenim dolinama i selima koja su kao sa razglednica. Međutim, oni su i idealna kulinarska destinacija. Ovde postoji tura koja podrazumeva da svakog dana učite nešto novo o italijanskim namirnicama i načinima pripreme.

Na primer, jednog dana učite da pravite domaću testeninu, sledećeg obilazite vinograde Alto Adiđe, zatim šetate planinskim stazama do kolibe u kojoj se služi savršena štrudla, a "na svoju ruku" možete posetiti Rifugio Franz Kostner, rustičnu kolibu u planinama Sela gde se uz savršen pogled, služi i savršeno vino.

Put do raja preko stomaka, Francuska

Vaša baza na ovoj turi je hotel u zamku iz 14. veka, Chateau de la Barge, koji se nalazi u srcu Burgundije. Vrhunski kuvari ovde služe pevca kuvanog u vinu (coq au vin), burgundijsku junetinu (bœuf Bourguignon), cassoulet, jelo iz rerne sačinjeno od raznovrsnog mesa i belog pasulja, i čuvene Crêpe Suzette, palačinke u specijalnom sosu od pomorandže, putera i šećera. Naravno, sve to možete zaliti vrhunskim vinima. U slobodna popodneva otrkijte vinarije božolea, isprobajte lokalne sireve i posetite pijacu u selu Šatijon.

Paprena ljubav, Meksiko

La Villa Bonita smeštena iznad gradića Tepostlan nudi jedinstveno kulinarsko iskustvo. Ana Garsija, koja vodi njihovu kuhinju, pokazaće vam kako da napravide izvrsne meksičke specijalitete – chiles en nogada punjene paprike prelivene sosom u bojama meksičke zastave, beli i zeleni sos mole od paprika i tamalese.

Posle jutarnjeg časa kuvanja, pešačite do obližnje piramide ili se opuštajte u bazenu urezanom u vulkansku stenu.

Prava hrana, Kina

Zanimljiva tura počinje u Pekingu gde možete obići ulice načičkane prodavcima hrane i jesti na licu mesta čuvenu pekinšku patku. Zatim se obilazi Zabranjeni grad i Tjenanmen trg, pre nego što se uputite do čuvene Donghuamen noćne pijace. Ako ste veliki ljubitelj kulinarskih avantura, probaćete gusenice ili guštere na žaru. Nakon posete Velikom zidu, ide se u Si'an u obilazak čuvenih Terakota ratnika, a zatim ispobava ljuta sečuanska kuhinja u Čengdu.

U carstvu Inka, Peru

Tura počinje u Limi gde bi trebalo da se snabdete osnovnim peruanskim namirnicama, od kojih ćete spremiti vrhunska tradicionalna jela. Ovde možete isprobati i razne pisco napitke, koji su neka vrsta rakije od grožđa. Nakon što istražite muzeje ove moderne prestonice, pođite u drevno središte carstva Inka, Kusko i obiđite Maču Pikču.

Po povratku u Limu preporučuje se čas pačamanke, drevne tehnike kuvanja uz pomoć vrelog kamenja. Naravno, trebalo bi da naučite da spremate i seviče, tradicionalno peruansko jelo od sirove ribe koja se marinira u soku od limuna, nasečenom luku i čili papričicama. Služi se sa klipovima kukuruza, komadima skuvanog krompira i algama.

Delikatesi Severne Indije

Ova tura pokriva gotovo sve veće gradove severa Indije: Delhi, Agru, Daramsalu, Amritsar, Radžastan i Džajpur. Naučićete da kuvate radžastanska, kašmirska i bengalska jela, a posetiti i mnoge spomenike poput Tadž Mahala, rezidenciju Dalaj Lame, Fatehpur Sikri (pod zaštitom je UNESCO) i prelepi Zlatni hram u Amritsaru.

Ukusi Maroka, Marakeš

Nakon doručka pod berberskim šatorom, prvo posetite pijacu. Ovde treba spremati sardine sa patlidžanom, karamelizovani komorač sa lukom, piletinu s limunom i kolačiće merenge sa ružinom vodom.

Sledećeg dana pešačite do Atlas planina, gde ćete preći reku na leđima mule, a u planinskom selu ručati sa berberima.

Delikatesi Andaluzije, Kadiz

Kulinarsko srce Andaluzije je Veher de la Frontera, suncem okupan grad na brdu koji gleda na planine u blizini Kadiza.

Ovde možete naučiti da spremate ribu pečenu u kori od soli, klasičnu paelju i fantastične kolače od višanja i čokolade. Posetite riblju pijacu u malom obalskom gradu Barbate gde uvek možete kupiti svežu ribu ili jedite tapas u starom delu Kadiza.

Gurmanski Tajland, Bangkok

Kuhinju Tajlanda najbolje je iskusiti u Bangkoku. Pre nego što odete na čas kuvanja, plovite trajektom po Čaopraja reci do starog Ratanakosin ostrva i lutajte velikom kineskom četvrti Jaovarat.

Možete ploviti čamcem i obilaziti plutajuću Damnern Sanduak pijacu i jahati slona vinogradom Hua Hin Hill.

Kulinarski safari, Australija

Ostrvo kengura, treće najveće ostrvo u Australiji je pravo mesto za upoznavanje kuhinje i divljeg života ovog kontinenta. Ovde možete probati vrhunsko maslinovo ulje, ovčiji sir, jastoga i vino. Večerajte i u novom luksuznom bistrou Dom.

 

  • Toxi

    28.04.2014 10:08
    Toxicni Gurmanski Delikatesi Srbije - A La Cernobil. Sa sve radioaktivnim zitom iz ukrajine, Matijevicevim mesnim preradjevinama Mulo Balo, Aflatoxiniranim mlekom i ostalim preradjevinama. I sve to sa friskom Zrenjaniskom Arsen vodom.

    Posebni delikates - Dimljeni zdralovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Avion devet sati leteo nikuda

Avion Britiš ervejza se okrenuo na pola puta preko Atlantskog okeana, zbog čega su putnici leteli devet sati nikuda.