Francuska: Zakon za zaštitu kulinarske tradicije
Francuski restorani koji u mikrotalasnim rernama podgrevaju unapred pripremljene specijalitete ubuduće će imati posla sa zakonom.
Novi zakonski propis, koji je vlada usvojila juče i stupiće na snagu sledeće godine, ima za cilj da zaštiti nacionalni kulinarski renome. Prema vladinom dekretu, isključivo jela koja se pripremaju na licu mesta u restoranu mogu nositi oznaku "domaća hrana".
Gosti će tako znati da su jela koja nemaju ovaj žig zapravo gotova jela koja su samo podgrejana u mikrotalasnim pećnicama pre nego što su im servirana. Svaka zloupotreba pomenute oznake - tiganj sa poklopcem u obliku krova, biće, od iduće godine, novčano kažnjavana.
Novi zakon važi za sve ugostiteljske objekte, uključujući restorane brze hrane, ketering službe i kioske. Anketa koja je sprovedena pre godinu dana, prilikom predstavljanja predloga ovog zakona, otkrila je da 31 odsto francuskih ugostitelja koristi jedan broj gotovih jela koje zagreva u mikrotalasnim pećnicama.
Francuska vlada se nada da će nova mera, prva ove vrste u Evropi, podstaći ugostitelje da pripremaju jela na tradicionalan način - od seckanja pa sve do termičke obrade svežih sastojaka i time još više unaprede francusku gastronomiju.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar