Dani turske kuhinje u Beogradu od sutra

Manifestacija Dani turske kuhinje počeće sutra u Hotelu Hajat, uz podršku Turkiš Erlajnsa i trajaće do 2. novembra.
Manifestacija Dani turske kuhinje počeće sutra u Hotelu Hajat, uz podršku Turkiš Erlajnsa i trajaće do 2. novembra.

Gostujući šefovi kuhinje hotela Grand Hajat iz Istanbula Turan Akaja i Vejsel Adijaman, zajedno sa kulinarskim timom beogradskog Hajata, pripremaće tradicionalne turske specijalitete, pikantne umake i jedinstvene kombinacije potpuno svežih sastojaka: povrća, egzotičnog voća, začinskog bilja, mesa, ribe i morskih plodova.

Turska se kuhinja temelji na raznovrsnim prvoklasnim i svežim namirnicama, a njena tajna leži u harmoničnom kombinovanju različitih sastojaka i rafiniranom korišćenju raznolikih začina.
U turskim tanjirima se susreću istok i zapad, pa se prepoznaju kulinarski uticaji različitih istorijskih razdoblja, podneblja i kultura: vizantijske, osmanske, balkanske, mediteranske, persijske, islamsko-arapske, indijske….

U Turskoj se svakodnevno jede u društvu rođaka, komšija, prijatelja i poznanika, a postoje tri glavna obroka, doručak, ručak i večera. Za doručak je uobičajen hleb, voćni namazi, med, sir, masline, sveže povrće, paprika, krastavci i paradajz i suhomesnati proizvodi, kao što je sudžuk. Tu su i jaja spremljena na različite načine, kuvana, pečena sama ili s povrćem, odnosno sirom.

Ujutro se pije čaj, kafa, zaslađeno mleko, voćni sirupi, posebno od grožđa. Ručak se jede kod kuće ili u društvu, u restoranima, najčešće u zalogajnicama (lokanta) u kojima se nudi nekoliko dnevnih jelovnika s malim toplim jelima, među kojima su najčešće supe, meso i povrće sa roštilja, deserti i voće. I kod kuće se za ručak spremaju mala jela koja ne zahtevaju dužu pripremu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Avion devet sati leteo nikuda

Avion Britiš ervejza se okrenuo na pola puta preko Atlantskog okeana, zbog čega su putnici leteli devet sati nikuda.