Manifestacija Dani turske kuhinje počeće sutra u Hotelu Hajat, uz podršku Turkiš Erlajnsa i trajaće do 2. novembra.
Gostujući šefovi kuhinje hotela Grand Hajat iz Istanbula Turan Akaja i Vejsel Adijaman, zajedno sa kulinarskim timom beogradskog Hajata, pripremaće tradicionalne turske specijalitete, pikantne umake i jedinstvene kombinacije potpuno svežih sastojaka: povrća, egzotičnog voća, začinskog bilja, mesa, ribe i morskih plodova.
Turska se kuhinja temelji na raznovrsnim prvoklasnim i svežim namirnicama, a njena tajna leži u harmoničnom kombinovanju različitih sastojaka i rafiniranom korišćenju raznolikih začina.
U turskim tanjirima se susreću istok i zapad, pa se prepoznaju kulinarski uticaji različitih istorijskih razdoblja, podneblja i kultura: vizantijske, osmanske, balkanske, mediteranske, persijske, islamsko-arapske, indijske
.
U Turskoj se svakodnevno jede u društvu rođaka, komšija, prijatelja i poznanika, a postoje tri glavna obroka, doručak, ručak i večera. Za doručak je uobičajen hleb, voćni namazi, med, sir, masline, sveže povrće, paprika, krastavci i paradajz i suhomesnati proizvodi, kao što je sudžuk. Tu su i jaja spremljena na različite načine, kuvana, pečena sama ili s povrćem, odnosno sirom.
Ujutro se pije čaj, kafa, zaslađeno mleko, voćni sirupi, posebno od grožđa. Ručak se jede kod kuće ili u društvu, u restoranima, najčešće u zalogajnicama (lokanta) u kojima se nudi nekoliko dnevnih jelovnika s malim toplim jelima, među kojima su najčešće supe, meso i povrće sa roštilja, deserti i voće. I kod kuće se za ručak spremaju mala jela koja ne zahtevaju dužu pripremu.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar