Medvedi ne mogu da odole medu i mnogim pčelarima zadaju glavobolje. To je iskustvo Ibrahima Sedefa koji živi u Trabzonu, u Turskoj, prenosi turska novinska agencija Demirören (DHA).
On je inženjer poljoprivrede koji se bavi pčelarstvom. Već neko vreme pokušava da spreči pohlepne medvede da bacaju i lome košnice u pokušaju da dođu do dragocenog meda.
Sedef je pokušao da zaštiti košnice postavljanjem metalnih kaveza oko njih. Pokušao je da im ostavlja hranu, voće, hleb i med kako bi sprečio medvede da se posluže medom direktno iz košnica. Ipak, to nije bilo dovoljno dobro i neke košnice su i dalje bile oštećene. Zato je pčelar odlučio da sazna što više o kretanju i ponašanju medveda. Postavio je kamere i pratio medvede koji lutaju po njegovoj farmi pčela.
Sedef je došao na originalnu ideju, odlučio je da medvede pretvori u degustatore meda, jer oni imaju dobar ukus za med. Pčelar je postavio sto s četiri vrste meda za medveđu gozbu. Nije bio razočaran rezultatom. Ispostavilo se da i medvedi vole skupe stvari.
Sedef je rekao novinarima da je medvede privlačio miris meda Anzer i da bi uvek prvo njega jeli, a ponekad nisu ni probali med od cveta trešnje. Kilogram Anzera, čuvenog turskog meda prodaje se i za više od 300 dolara.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar