Istraživači s londonskog Grinvič univerziteta, predvođeni stručnjakinjom za ponašanje insekata i ekologiju Sarom Arnold, otkrili su da pčele koje unose kofein u organizam rade svoj posao bolje od onih koje to ne čine.
Pčele s kofeinom bolje pronalaze ciljane useve i delotvornije oprašuju.
Testirane pčele bile su sklonije da traže biljke čiji je nektar sadržavao kofein. Pokazalo se da kofeinski nektar poboljšava fokus pčela i sposobnosti pamćenja.
Šta to znači za poljoprivredu širom sveta?
Studija bi mogla da bude primenjena na komercijalne pčele koje oprašuju ciljane useve u poljoprivrednoj industriji. Poljoprivredne pčele mogle bi dobiti kofein i biti obučene za oprašivanje određenih useva i tako pojačati poljoprivrednu proizvodnju.
To bi pak moglo povećati dostupnost hrane u područjima gde je to potrebno, kažu istraživači.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar