Registrovana 50.000. vrsta pauka - Guriurus minuano

Prirodnjački muzej u Bernu saopštio je da je u Svetski katalog pauka (World Spider Catalog) ušla nova, 50.000. vrsta te životinje Guriurius minuano, koja živi u Južnoj Americi.
Novi pauk je dobio ime po izumrlom plemenu na jugu Brazila, Minuano. Pauka ja otkrila arahnološkinja Kimberli S. Marta zajedno sa svojim brazilskim kolegama.
Guriurius minuano je član porodice pauka-skakača, koja je najveća porodica te vrste.
Ta vrsta ima osam očiju kao ostali pauci i ima odličan vid. Lovi plen u drveću i živicama u južnom Brazilu, ali ih ima i u Urugvaju i u okolini Buenos Ajresa, glavnog grada Argentine.
 
Prirodnjački muzej u Bernu podsetio je na značaj pauka za ekološku ravnotežu jer su najvažniji predatori u kopnenim staništima i njihov ekološki značaj ne treba potcenjivati pošto su najvažniji regulator brojnosti insekata.
 
Pauci godišnje pojedu od 400 do 800 miliona tona insekata i zbog toga su od suštinskog značaja i za čoveka, naveo je Muzej.

Teme

Pauk
  • Slucaj

    10.04.2022 20:10
    Kod mene u kuci bi nasli vise vrsta. Nemaju prirodnih neprijatelja, zivimo u suzivotu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Muškarac ujeo anakondu koja ga je napala

Muškarac u Brazilu ugrizao je džinovsku anakondu koja se obmotala oko njega pokušavajući da ga zadavi u amazonskoj prašumi u oblasti Tera Santa na severu Brazila.