Naučnici proučavali roktanje i skvičanje svinja, evo šta su zaključili

Evropski naučnici razvili su način dešifrovanja osećanja svinja slušajući njihovo roktanje i skvičanje u sklopu projekta usmerenog na dobrobit životinja.
Naučnici proučavali roktanje i skvičanje svinja, evo šta su zaključili
Foto: Pixabay
Biolozi su proučili više od 7.000 snimaka oglašavanja više od 400 svinja, u rasponu od kratkih zadovoljnih roktaja do očajničkog skvičanja pred klanje, nakon čega su ih razvrstali u 19 različitih kategorija.
"Želimo da dokažemo da je moguće razaznati emocije svinja preko njihovog glasanja", kazala je AFP-u vođa projekta Elodi Brifer, predavačica na univerzitetu u Kopenhagenu.
Projekat se sprovodio u Švajcarskoj, Danskoj, Norveškoj, Francuskoj i Češkoj, a njegovi rezultati objavljeni su u časopisu "Nature". Nudi nove mogućnosti za poboljšanje dobrobiti životinja uz alat koji će na temelju zvukova moći da razazna emocije životinja.
 
"Razvijamo i mašinski algoritam koji bi razlikovao da li je kontekst oglašavanja negativan ili pozitivan", rekla je naučnica.
 
Kada bude u potpunosti završen, novi alat će omogućiti stočarima, koji danas uglavnom proveravaju samo fizičko stanje životinja, da nadziru i njihovo mentalno zdravlje.
 
Istraživači kažu da će farmeri u slučaju pojačane količine negativnog skvičanja moći edae znaju da nešto nije u redu sa životinjama i potom reaguju na odgovarajući način.
 
Danska je dom za 12,3 miliona svinja, što je svrstava na samo čelo Evrope s više od dve svinje po glavi stanovnika. Zbog toga dansko Veće za poljoprivredu i hranu smatra da su rezultati ovog istraživanja vrlo važni.
 
"Ovaj koncept potencijalno bi mogao biti koristan alat za praćenje zdravlja i dobrobiti svinja", kazala je Trin Vig, portparolka Veća.
 
Brifer tvrdi da stručnjaci "sa 92 odsto tačnosti mogu odrediti da li je oglašavanje negativno ili pozitivno, a sa 82 odsto tačnosti mogu precizno odrediti zbog čega se oglašavaju".
 
Rezultati su pokazali da svinje pozitivna osećanja izražavaju kratkim roktanjem, a negativna najčešće dužim oglašavanjem.
 
Ali zašto su se fokusirali na svinje, a ne krave ili zečeve?
 
Za autore studije su svinje, poznate po širokom spektru zvukova koje proizvode, bile savršen izbor životinja za ovakvo istraživanje.
 
"Jako su glasne, zbog čega ih je jednostavnije proučavati. Svinje se oglašavaju sve vreme, čak i u situacijama u kojima za to nema nekog značajnijeg razloga", rekla je naučnica.
  • Ss

    14.05.2022 16:56
    Jeste, 92% tacnosti
    Svinja1:skviiiii
    Naucnik:softver kaze da je ovo bio srecan skvik...svinjo 2, grokni jednom za tacno dvaput za netacno
    Svinja2:grok grok
    Naucnik:e, kvragu, vise nemamo 94% tacnosti, pali smo na 92÷...nema veze, objavljuj rezultate!
  • Molekularni biolog

    07.05.2022 00:53
    Pa da
    "Svinje se oglašavaju sve vreme, čak i u situacijama u kojima za to nema nekog značajnijeg razloga", rekla je naučnica."
    Genteski najbliže ljudima.
  • Mile rent-a mozak

    26.04.2022 16:35
    " Želimo da dokažemo da je moguće razaznati emocije svinja, preko njihovog glasanja". " Svinje se oglašavaju svo vreme, čak i u situacijama, u kojima za zo nema značajnije razloga" - reče naučnica i dobi obaveštenje da ovde samo jedna svinja ima više oglašavanja i skijanja nego u ovom eksperimente.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Kod Briona snimljen kit

U blizini Briona je snimljen kit, koji se kretao u pravcu Muzila, što je redak i izuzetno značajan događaj za ovo područje Jadranskog mora.