Slično ljudima: I ptice se "razvode" zbog promiskuiteta i dugih perioda odvojenosti

Monogamne ptice menjaju partnere zbog sličnih razloga kao i ljudi, kažu naučnici.
Slično ljudima: I ptice se "razvode" zbog promiskuiteta i dugih perioda odvojenosti
Foto: Pixabay
Afere ili dugi periodi odvojenosti često dovode do razvoda ljudi, ali se čini da isti faktori igraju sličnu ulogu u ptičjem kraljevstvu.
Smatra se da više od 90 odsto vrsta ptica uobičajeno ima jednog muškog partnera tokom najmanje jedne sezone parenja, a ponekad i duže.
Međutim, neke monogamne ptice prelaze na druge partnere u narednim sezonama parenja uprkos tome što im je prvobitni mužjak i dalje živ. To ponašanje naziva se "razvodom".
 
I dok se veliki broj studija fokusirao na moguće faktore koji bi mogli da izazovu razvode, stručnjaci kažu da su se istraživanja najčešće bavila jednom vrstom ili porodicom.
 
Sada naučnici kažu da su utvrdili dva ključna faktora za "razvode" širom velikog spektra ptičjih vrsta - promiskuitetnost mužjaka i migracije na velike daljine, odnosno afere i dugački periodi razdvojenosti.
 
U istraživanju, objavljenom u časopisu "Proceedings of the Royal Society B", naučnici iz Kine i Nemačke opisuju kako su uspeli da analiziraju prethodno objavljene studije koje su proučavale ukupno 232 vrste ptica.
 
Naučnici su takođe dodelili mužjacima i ženkama svake vrste odvojene "ocene promiskuitetnosti" na osnovu informacija o ponašanju pripadnika vrsta.

Teme

PTICE
  • Ha

    06.07.2023 08:16
    Ha
    I ja sam ptica!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja