Mladunci medveda masovno umiru u Japanu: Osam od deset njih ugine

Čak osam od 10 mladunaca smeđeg medveda rođenih ove godine u zabačenom delu severnog Japana uginulo je zbog nestašice lososa, a naučnici za to krive porast temperature mora izazvan klimatskom krizom.
Mladunci medveda masovno umiru u Japanu: Osam od deset njih ugine
Foto: Pixabay
Uz žireve, ružičasti losos važan je izvor hrane za oko 500 smeđih medveda koji žive duž poluostrva Širetoko na Hokaidu.
Lokalni zvaničnici reagovali su uznemireno nakon što je operator turističkog broda ovog meseca primetio izgladnelog medvedića kako očajnički traži hranu na istočnoj obali poluostrva. Medved je navodno prevrtao kamenje i kopao po gomilama nasukanih algi u potrazi za hranom.
Ružičasti losos koji se mresti u rekama na Hokaidu provodi zimu u moru, pre nego što se vrati u potoke u Širetoku između avgusta i oktobra kako bi položio jaja. Smeđi medvedi obično vrebaju losose dok se kreću uzvodno, ali su bili prisiljeni da plivaju u moru zbog nedostatka rečne ribe, piše "Gardijan".
 
"Neki medvedi su veoma smršali. Teško im je, jer u rekama nema ribe, kao ni prošle godine", rekao je Kacuja Noda, operator turističkih brodova. 
 
Istraživači sa Univerziteta Hokaido upozorili su da će, ako se globalno zagrevanje nastavi sadašnjom brzinom, temperatura morske vode oko ostrva porasti za 10 stepeni do 2090-ih, u poređenju s nivoima iz 1980-ih.
 
Masami Jamanaka, istraživač u Fondaciji za prirodu Širetoko, naveo je da nedostatak lososa, u kombinaciji sa slabom žetvom žira, ima razoran efekat na mladunce smeđeg medveda. 
 
"Procenjuje se da je 70 do 80 odsto mladunaca rođenih ove godine uginulo. To je stvarno ozbiljna situacija", poručio je Jamanaka. 
 
Ribari su uhvatili 482.775 ružičastih lososa u rekama na Hokaidu, najsevernijem glavnom japanskom ostrvu, između 25. jula i 5. septembra 2020, ali samo 23.298 prošle godine, prema Udruženju za razmnožavanje lososa. S obzirom na statističke podatke koji pokazuju da se dobar ulov događa svake druge godine, ulov 2022. bio je iznenađujuće slab.
Nestašica žira okrivljena je za porast broja napada medveda na ljude na Hokaidu i drugim delovima severnog Japana, jer oni zalaze u naseljena područja u potrazi za hranom. Ukupno 1.056 smeđih medveda uhvaćeno je i ubijeno na Hokaidu u godini do aprila 2022, što je najveći zabeležen broj i prvi put da je broj premašio 1.000, prema vladi prefekture. 
 
Od ukupnog broja, 999 smeđih medveda ubijeno je kako bi se sprečila šteta na usevima ili jer su smatrani opasnošću za lokalno stanovništvo. Broj ljudi povređenih ili ubijenih u incidentima koji su uključivali medvede iznosio je ukupno 14 u istom periodu, a šteta na usevima procenjena je na 262 miliona jena (1,44 miliona funti).
  • MN

    04.12.2023 12:53
    Jako, jako tuzno. Covek unistava sve oko sebe. Mogli su smanjiti izlov lososa. Uzgajanje lososa u ribnjacima je jedno od odrzivih resenja.
  • Marija

    28.09.2023 12:18
    Jadne zivotinje, tuzno je sve ovo prokleti covjek ce unistiti sve oko sebe, zagrijevanje planete izaziva covjek takodje, nestecemo svi zajedno sa zivim bicima, sve zbog pohlepe
  • Nole

    26.09.2023 21:32
    Da nije Losos bio radioaktivan ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja