FOTO: Dve pande napustile Škotsku i vraćaju se u Kinu

Dve džinovske kineske pande pozajmljene Velikoj Britaniji pre dvanaest godina ukrcane su u avion za Kinu usred zahlađenja diplomatskih odnosa između Londona i Pekinga.
Mužjak pande Jang Guang i ženka Tijan Tijan, koji su bili u karantinu od početka novembra u pripremi za put, napustili su zoološki vrt u Edinburgu u teretnom avionu koji će ih prevesti do Čengdua u kineskoj provinciji Sečuan.
 
Naučnici su se dugo nadali da će par pandi, koji je stigao u taj Zoološki vrt 2011. godine, tokom boravka u Škotskoj imati mladunče, ali se to nije dogodio.
Jang Guang i Tijan Tijan pozajmljeni su u okviru 10-godišnjeg ugovora između Škotskog kraljevskog zoološkog društva (RZSS) i Kineske asocijacije za konzervaciju divljih životinja.
 
 
"Dve pande su imale neverovatan uticaj i inspirisale milione ljudi da se brinu o prirodi", rekao je Dejvid Fild, izvršni direktor škotskog društva, prenosi agencija PA. 
To su jedini primerci te ugrožene životinjske vrste u Velikoj Britaniji, a tu su stigle u okviru "panda diplomatije" koju vodi Peking, koji zajmi svoje pande širom planete radi poboljšanja diplomatskih odnosa.
 
Ali odnosi su se pogoršali poslednjih godina između Kine i nekih zapadnih sila, među kojima su i SAD i Velika Britanija.
 
Prošlog meseca tri džinovske pande pozajmljene od 2000. zoološkom vrtu u Vašingtonu takođe su vraćene u Kinu, a još četiri pande treba da napuste zoološki vrt u Atlanti u SAD tokom 2024. godine.

Teme

pande
  • Branko

    04.12.2023 21:48
    Potpuno pravilan postupak prema "prijateljima". Pa zar ne bi bilo odvise da takvim prijateljima jos i poklone davaju?
  • noname

    04.12.2023 20:35
    prijatelju, prijatelju
    Puklo "prijateljstvo"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Kod Briona snimljen kit

U blizini Briona je snimljen kit, koji se kretao u pravcu Muzila, što je redak i izuzetno značajan događaj za ovo područje Jadranskog mora.