Evropski jež proglašen životinjom godine u Nemačkoj

Nemačka organizacija za zaštitu divljih životinja proglasila je evropskog ježa životinjom 2024. godine.
Evropski jež proglašen životinjom godine u Nemačkoj
Foto: Pixabay
Tamnogrudi jež (Erinaceus europaeus), koji je raširen u većem delu Nemačke, ubedljivo je pobedio vevericu i crvenu lisicu na glasanju za godišnju nagradu, objavila je Nemačka fondacija za zaštitu divljih životinja (German Wildlife Foundation) u Hamburgu.
Donatori fondacije glasaju za tu nagradu od 2017. kako bi skrenuli pažnju na ugrožene divlje životinje. Uništavanje staništa preti opstanku evropskog ježa, koji može da naraste do 20 centimetara.
U Nemačkoj mala polja sve više istiskuju žive ograde, šume i pašnjake koji su nekada bili dom tih životinja, po biologu i direktoru fondacije Klausu Haklenderu.
 
Zbog toga se oni sve više sele u gradove gde im je život težak zbog automobila, asfalta i košenja trave.
 
Jež je na popisu životinja čiji je opstanak ugrožen i populacija mu se postepeno smanjuje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Kod Briona snimljen kit

U blizini Briona je snimljen kit, koji se kretao u pravcu Muzila, što je redak i izuzetno značajan događaj za ovo područje Jadranskog mora.