VIDEO: Kit kod plaže u Australiji bio okružen plivačima, danas je uginuo

Kit ulješura koji je u subotu snimljen kako među ljudima na plaži u Zapadnoj Australiji, nasukao se na obalu i uginuo.
Službenici za divlje životinje su nekoliko dana pokušavali da u dublju vodu odvuku starijeg kita, koji je bio povređen i imao opekotine od sunca, ali bez uspjeha.
 
Vlasti sada uklanjaju leš kita od 15 metara kako bi se smanjio rizik od pojave ajkula. 
Ulješura je sisar iz reda kitova i najveći od kitova zubana na svetu. Hrani se dubokom moru i retko se može videti blizu obale.  
 
Zbog toga su se nadležne vlasti zabrinule kada su saznale da je ulješura u subotu plivala tako blizu plaže Port Beach u Fremantlu. 
Životinja teška 30 tona se nakon susreta s kupačima vratila u dublje vode, ali su stručnjaci za divlje životinje upozorili na opasnost od nasukavanja i da bi bilo kakva interakcija s kitom mogla da bude opasna. 
 
 
Kit se juče ponovo pojavio u blizini Rokingema, gde se nasukao. Vlasti su zatvorile plažu i pokušale da spasu životinju. Spasioci su je prskali vodom kako bi je zaštitili od opekotina, ali je ona na kraju bila preslaba da se vrati u more. Uginula je jutros. 
 
Pojedinačna nasukavanja kitova nisu neuobičajena u Australiji, naročito kada su životinje bolesne, zbog čega postanu dezorijentisane. Ulješure na tom području spadaju u ugrožene vrste. Njihov broj se oporavlja nakon što su ih u 19. i 20. veku skoro izlovili do istrebljenja. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Kod Briona snimljen kit

U blizini Briona je snimljen kit, koji se kretao u pravcu Muzila, što je redak i izuzetno značajan događaj za ovo područje Jadranskog mora.