Vukovima preti gubitak statusa strogo zaštićene vrste u EU - preopasni su

Vukovi bi mogli da izgube status strogo zaštićene vrste u Evropskoj uniji ako se usvoji predlog Evropske komisije da se njihov nivo zaštite smanji zbog rastućeg broja i opasnosti koju predstavljaju.
Vukovima preti gubitak statusa strogo zaštićene vrste u EU - preopasni su
Foto: Pixabay
Evropska komisija predložila je danas da se promeni međunorodni status zaštite vukova i da umesto "strogo zaštićeni" postanu "zaštićeni", na osnovu novih podataka o njihovom većem broju i napadima na stoku, prenosi Rojters.
 
Komisija je saopštila da je odluku donela na osnovu iscrpne analize o stanju vukova u EU koja pokazuje da se populacija vukova znatno povećala u protekle dve decenije i da okupiraju sve veća područja.
Detaljna analiza EU, takođe objavljena danas, pokazuje da u 23 članice EU ima preko 20.300 vukova, više u odnosu na prošlogodišnje procene od 19.400 i značajnije više od 11.193 koliko je procenjeno u 2012. i da njihova populacija raste, a teritorija na kojoj su rasprostranjeni se širi, što je dovelo do sve većih sukoba sa ljudskim aktivnostima, posebno u pogledu štete za stoku.
 
Vukovi su registrovani u svim državama članicama EU osim Irske, Kipra i Malte, navodi Rojters.
Oni su, prema Bernskoj konvenciji o zaštiti evropskih divljih vrsta i prirodnih staništa, strogo zaštićena vrsta, što znači da je njihovo ubijanje zabranjeno osim ako ne predstavljaju opasnost po ljude i stoku.
 
Ukoliko status vukova bude promenjen iz "strogo zaštićenog" u "zaštićen" onda može biti odobren lov na te životinje.
 
Da bi Komisija zvanično uputila predlog Stalnom odboru Bernske konvencije potrebna joj je saglasnost zemalja članica EU.
  • Hhhb

    21.12.2023 22:30
    U komentarima gomila dusebriznika koji u svojim udobnim stanovima vukove zamišljaju kao u crtanom filmu. To su krvolocne zveri.
  • Sasa

    21.12.2023 09:39
    Bravo za komentar,sve je to izdejstvovao lovački lobi jer samo vukove tesko love, sve ostalo su istrebili,sramota za EU ako ovo dozvoli.
  • Slucaj

    21.12.2023 09:21
    Covek je preopasan i prebrojan, a ne odstreljuje se (dovoljno).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Uginuo najviši pas na svetu

Najviši pas na svetu, nemačka doga po imenu Kevin, uginuo je u američkoj državi Ajovi nakon što se iznenada razboleo, piše Gardian.

Slon usmrtio turistkinju tokom safarija

Američka turistkinja koja je smrtno stradala u napadu slona u Nacionalnom parku Kafue u Zambiji postala je druga Amerikanka koju je ove godine usmrtio slon u toj zemlji, preneli su lokalni mediji.