Najmanje 100 slonova uginulo zbog suše u Zimbabveu

Najmanje 100 slonova uginulo je zbog suše u proteklih nekoliko nedelja u Hvangeu, najvećem nacionalnom parku Zimbabvea.
Najmanje 100 slonova uginulo zbog suše u Zimbabveu
Foto: Pixabay
Vlasti Zimbabvea upozoravaju da bi još slonova moglo da ugine, jer prognoze ukazuju na nestašicu kiše i porast temperatura u delovima ove zemlje na jugu Afrike, uključujući u nacionalnom parku Hvange. 
 
Kako prenosi AP, tela uginulih slonova "jezivi su pokazatelj" onoga što vlasti za zaštitu diviljih životinja i konzervatorske grupe nazivaju "uticajem klimatskih promena i vremenskog fenomena El Ninjo". 
Međunarodni fond za dobrobit životinja upozorio je da su slonovi i druge životinje ugroženi. 
 
"El Ninjo pogoršava ionako strašnu situaciju", rekao je portparol Uprave za nacionalne parkove i divlje životinje Zimbabvea Tinaše Faravo. 
Faravo je naglasio da su najviše pogođeni mladi, stari i bolesni slonovi, koji ne mogu da prelaze velike udaljenosti da bi pronašli vodu i istakao da je slonu prosečne veličine potrebno da dnevno unese oko 200 litara vode. 
 
El Ninjo je prirodni vremenski fenomen koji se ponavlja i dovodi do zagrevanja delova Pacifika, čime utiče na vremenske obrasce širom sveta.  Studije pokazuju da je moguće da klimatske promene ojačavaju El Ninjo, što dovodi do ekstremnijih posledica.
 
Vlasti Zimbabvea strahuju od ponavljanja 2019. godine, kada je više od 200 slonova u Hvangeu uginulo tokom velike suše. 
 
U nacionalnom parku Hvange nalazi se oko 45.000 slonova, kao i više od 100 drugih vrsta sisara i 400 vrsta ptica.
  • Zoolog amater

    24.12.2023 14:41
    Diletanti
    "Najmanje 100 slonova uginulo zbog suše u Zimbabveu.."
    - Nije samo zbog suše nego zbog lokalnih idiota koji su rezervat za slonove podigli na terenu gde nema reka ! A slonovi su veliki potrošači vode na dnevnom nivou ...
    - Kraći citat vesti sa Nova S od 8.12. "Glavni ekolog Hvangea Dafin Madhlamoto rekla je za Rojters da kroz park ne protiče nijedna veća reka i da se za snabdevanje vodom koriste bunari na solarni pogon..."
    - Kompletna vest: https://nova.rs/vesti/svet/potresan-prizor-u-zimbabveu-desetine-slonova-uginulo-u-nacionalnom-parku-umrli-su-od-zedji/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Uginuo najviši pas na svetu

Najviši pas na svetu, nemačka doga po imenu Kevin, uginuo je u američkoj državi Ajovi nakon što se iznenada razboleo, piše Gardian.

Slon usmrtio turistkinju tokom safarija

Američka turistkinja koja je smrtno stradala u napadu slona u Nacionalnom parku Kafue u Zambiji postala je druga Amerikanka koju je ove godine usmrtio slon u toj zemlji, preneli su lokalni mediji.