VIDEO: Vatreni mravi pronašli efikasan način da prežive poplave - to može biti ozbiljan problem

Vatreni mravi formirali su splav kako bi preživeli poplavu i putovali pomoću vode na jugoistoku australijske države Kvinslend.
Naučnici upozoravaju kako bi ekstremne vremenske prilike mogle ubrzati širenje jedne od najinvazivnijih vrsta na svetu.
 
Nakon što su oluje poharale regiju tokom katoličkog Božića i Nove godine, Ris Pjanta iz Veća za invazivne vrste pozvao je zajednicu na dodatni oprez budući da su crveni vatreni mravi snimljeni kako plutaju poplavljenim područjem, piše "Gardijan".
"Vatreni mravi su aktivniji pre ili nakon kiše i mogu formirati velike plutajuće splavove koji se kreću s vodenim strujama kako bi uspostavili uporišta u novim područjima. Nedavno smo videli dokaze ovakvog ponašanja na farmama trske južno od Brizbejna", rekao je on. 
 
Tvrdi kako mu je farmer poslao video neobičnog ponašanja. 
"Jednostavno su vrlo efikasni u širenju, mogu se hraniti bilo čime i stvarno mogu dominirati staništem nakon što se presele u novo područje. Posebno su prilagođeni napadima na ptice koje se gnezde na tlu i njihova jaja", nastavio je on. 
 
Mravi mogu ubiti ljude i stoku i oštetiti infrastrukturu i ekosisteme, a zauzeli su oko 700.000 hektara u području Brizbejna.
 
 
U novembru je otkriveno da su mravi probili zaštitne linije kada je pronađeno šest gnezda 13 kilometara južno od granice Novog Južnog Velsa u Murvilambahu. Pjanta smatra da najnoviji dokazi adaptivnog ponašanja vatrenih mrava naglašavaju važnost adekvatnog finansiranja njihovog iskorenjivanja.
 
Inače, radi se o mravima koji su poreklom iz Južne Amerike i veruje se da su stigli na brodovima u luci Brizbejn 2001, iako postoji mogućnost da su prisutni u zemlji od 1992. 
 
"Crveni vatreni mravi su strašna invazivna štetočina, koja uzrokuje ozbiljnu društvenu, ekonomsku i ekološku štetu", izjavila je u novembru Tara Morijarti, ministarka poljoprivrede Novog Južnog Velsa. 
  • vava

    17.01.2024 09:56
    Isto tako se ponašaju ljudi i onda sve je u redu, ali kad mravi... to je ozbiljna pretnja.
  • Paša

    17.01.2024 09:38
    auuuu
    Da im nisu ovi iz SNS neki dalji rod? Isto tako gde dođu, sve opustoše

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Muškarac ujeo anakondu koja ga je napala

Muškarac u Brazilu ugrizao je džinovsku anakondu koja se obmotala oko njega pokušavajući da ga zadavi u amazonskoj prašumi u oblasti Tera Santa na severu Brazila.

Poljski premijer objavio rat dabrovima

Dok se Poljska bori pod teretom poplava izazvanih jakim kišama širom centralne Evrope, poljski premijer Donald Tusk je okrivio dabrove za pogoršanje problema.