Hiljade mladih carskih pingvina se udavilo i uginulo od hladnoće: Ali ima dobrih vesti

Naučnici su na Antarktiku pomoću satelita pronašli četiri nove kolonije carskih pingvina pa je sada broj poznatih grupa na tom području porastao na 66.
Hiljade mladih carskih pingvina se udavilo i uginulo od hladnoće: Ali ima dobrih vesti
Foto: Pixabay
Radi se o izrazito važnoj informaciji za stručnjake koji prate vrstu koja se zbog klimatskih promena nalazi u sve većim problemima.
 
Naime, carski pingvini se udvaraju, pare, polažu jaja i odgajaju mladunce na morskom ledu povezanim s obalom, takozvanom vezanom ledu. Vezani led (engl. fast ice) pričvršćen je za obalu, proteže se prema moru i ostaje na istom mestu tokom cele zime. Može da nestane u letnjem periodu i kasnije se ponovo formira.
Međutim, na delovima Antarktika zbog klimatskih promena došlo je do smanjivanja ove vrste leda, što bi moglo imati dugoročne posledice za carske pingvine. Inače, radi se o najvećoj vrsti pingvina (visoki su preko metar). Ove ptice žive u ekstremnim uslovima, a na vrhuncu antarktičke zime okupljaju se kako bi se razmnožavale. 
 
Njihove kolonije udaljene su jedna od druge u proseku oko 250 km. 
"Dobro je da uprkos klimatskim promenama još nalazimo kolonije carskih pingvina. Međutim, jasno je da će ove ptice morati da se prilagode, da se sele u nova okolna područja. Već vidimo dokaze toga", kazao je Piter Fretvel iz organizacije "British Antarctic Survey" (BAS), a prenosi BBC. 
 
Naime, satelitski podaci pokazuju da su dve od četiri novootkrivene kolonije promenile svoje prebivalište. Ova metoda praćenja pingvina pokazala se jako efikasnom, pogotovo ako se uzme u obzir veličina i udaljenost Antarktika. 
 
Na satelitskim snimcima kolonije se mogu prepoznati po boji izmeta na belom ledu. Ako ima dovoljno ptica, ta boja se može videti čak iz svemira. Kolonija "Halley Bay" nekada je bila druga najveća na celoj Antarktiku, ali je 2016. nestala kada se iznenada promenila situacija s morskim ledom. Hiljade mladih carskih pingvina utopile su se ili nasmrt smrzle kad se raspao led na kom su se okupljali. 
 
Istraživanje o novim kolonijama pingvina objavljeno je u časopisu "Antarctic Science". 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Muškarac ujeo anakondu koja ga je napala

Muškarac u Brazilu ugrizao je džinovsku anakondu koja se obmotala oko njega pokušavajući da ga zadavi u amazonskoj prašumi u oblasti Tera Santa na severu Brazila.