Medvedica koja je ubila džogera u Italiji biće preseljena u Nemačku

Ženka medveda koja je prošle godine usmrtila džogera u italijanskim Alpima, nakon pravne borbe oko njene sudbine, biće prebačena u novo stanište u Nemačkoj.
Medvedica koja je ubila džogera u Italiji biće preseljena u Nemačku
Foto: Pixabay
To su saopštile vlasti severne italijanske pokrajine Trento.
 
Nakon što je medvedica, poznata kao JJ4, napala 26-godišnjeg Andreu Papija na planini Peler u aprilu 2023. godine, vlasti Trenta izdale su naređenje za njeno hvatanje i pogubljenje, ali je smrtna kazna suspendovana nakon žalbe organizacije za zaštitu životinja, prenosi Rojters.
To je drugi put da je sud poništio nalog da se JJ4 usmrti, a prva presuda datira iz 2020. godine, nakon što je medvedica napala i povredila dvojicu planinara, oca i sina, na planini Peler.
 
"JJ4 će biti prebačena do jeseni", rekao je zvaničnik Trenta iz odeljenja za turizam i lov Roberto Failoni za lokalni dnevnik Korijere del Trentino, dodajući da će životinja naći novi dom u Parku za medvede Vorbis u centralnoj nemačkoj saveznoj državi Tiringiji.
Odluka je usledila nakon što je organizacija za zaštitu životinja LAV saopštila da je došla u posed medicinske dokumentacije koja pokazuje da su JJ4 i još jedan medved držani u zatočeništvu u provinciji Trento u "teškom stanju stresa".
 
Failoni je negirao da je to bio slučaj.
 
Na području oko grada Trenta, koje je ponovo naseljeno medvedima od 1999. godine u okviru programa koji finansira EU, desilo se nekoliko napada medveda poslednjih godina, što je otvorilo pitanje kako postići uspešnu kohabitaciju sa životinjama, navodi Rojters.
  • pera

    17.05.2024 18:25
    ..
    Ubacite je u neku sumu zajedno sa feministkinjama.
  • Nina

    15.05.2024 19:00
    Koliko se sećam, mi nismo jedini stanovnici planete.
    Mi
    delimo planetu sa drugim živim bićima.
    Zašto ih stalno ugrožavamo i ignorišemo nasom bahatošću. Šume da vozimo kvadrove,vodu da se šepurimo kruzerima i jahtama ,nebo da letimo na svim visinama helikopteri,privatni avioni,jedrilice....Sve radi guzice i uživanja,prestiža...
    Imperija životinjska uzvraća udarac...
  • Viktor

    15.05.2024 12:43
    Ubacili medvede i ocekuju njihov suzivot sa ljudima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Kod Briona snimljen kit

U blizini Briona je snimljen kit, koji se kretao u pravcu Muzila, što je redak i izuzetno značajan događaj za ovo područje Jadranskog mora.