Naučnici stavili minijaturne "ruksake" na retku vrstu tvrdokrilaca

Naučnici su stavili minijaturne "ruksake" na retku vrstu tvrdokrilaca koja se može pronaći u delovima kišnih šuma umerenog pojasa, kako bi proučavali njihovo kretanje.
Naučnici stavili minijaturne "ruksake" na retku vrstu tvrdokrilaca
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ovo je rađeno u sklopu istraživanja koje bi moglo pomoći u njihovom očuvanju.
 
Istraživači sa Univerzitetu u Ekseteru sarađivali su s organizacijom "Woodland Trust" u proučavanju modrog trčuljka, neuhvatljivog insekta koji se može pronaći u jugozapadnoj Engleskoj, o kojem se malo zna.
Tim je pažljivo postavio radio tragače, koji izgledaju poput malih ruksaka, na 36 insekata kako bi beležio njihovo kretanje u raznim šumama širom Dartmura. 
 
Otkrio je da su neki bili brži i pustolovniji tragači za hranom od drugih, a neki se više dana nisu vraćali u svoju bazu. 
Istraživanje je pokazalo da je jedan tokom noći prešao kilometre u potrazi za hranom i partnerom.
 
Istraživači koje su predvodili dr Nik Rojl i Brogan Pet rekli su da bi istraživanje moglo da pruži "bitan" uvid u to kako "Woodland Trust" i drugi borci za zaštitu prirode mogu zaštititi i obnoviti ova retka staništa s obzirom na klimatske promene.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Uginuo najviši pas na svetu

Najviši pas na svetu, nemačka doga po imenu Kevin, uginuo je u američkoj državi Ajovi nakon što se iznenada razboleo, piše Gardian.

Slon usmrtio turistkinju tokom safarija

Američka turistkinja koja je smrtno stradala u napadu slona u Nacionalnom parku Kafue u Zambiji postala je druga Amerikanka koju je ove godine usmrtio slon u toj zemlji, preneli su lokalni mediji.