Bolesne šimpanze same se leče lekovitim biljem

Divlje šimpanze jedu bilje koje ublažava bol i ima antibakterijska svojstva kako bi se izlečile, otkrili su naučnici, prenosi BBC.
Bolesne šimpanze same se leče lekovitim biljem
Foto: Pixabay
Opisali su svoj "detektivski rad" u šumama Ugande, posmatrajući životinje koje su izgledale povređene ili bolesne kako bi utvrdili da li su se samolečile biljkama.
 
Kada je povređena životinja u šumi tražila nešto specifično za jelo, istraživači su prikupili uzorke te biljke i poslali ih da analizu. Pokazalo se da većina testiranih biljaka ima antibakterijska svojstva. Naučnici koji su svoja otkrića objavili u časopisu "PLOS One" smatraju da šimpanze mogu čak da pomognu u potrazi za novim lekovima.
 
"Ne možemo da istražimo lekovita svojstva svih biljaka u ovim šumama. Pa zašto ne testirati biljke o kojima imamo te informacije - biljke koje šimpanze traže?", rekla je vođa istraživanja, dr Elodi Frejman sa Univerziteta u Oksfordu. 
Tokom protekle četiri godine, dr Frejman je provela mesece prateći i pažljivo posmatrajući dve zajednice divljih šimpanzi u središnjem šumskom rezervatu Budongo.
 
Uz traženje znakova bola - životinja koja šepa ili drži svoje telo na neobičan način - ona i njene kolege prikupili su uzorke izmeta i urina kako bi proverili da li su bolesne ili imaju infekcije. Obraćali su posebnu pažnju kada je povređena ili bolesna šimpanza tražila nešto što inače ne jede, poput kore drveta ili kore voća.
 
"Tražili smo ove bihevioralne naznake da bi biljke mogle biti lekovite", objasnila je dr Frejman.
Opisala je jednu određenu šimpanzu - mužjaka - koji je imao teško povređenu ruku.
 
"Nije koristio ruku pri hodu, šepao je", prisetila se. 
 
Dok je ostatak grupe sedeo i jeo, povređena šimpanza šepajući je otišla da traži paprat. 
 
"Bio je jedini šimpanza koji je tražio i jeo tu paprat", rekla je ona.
 
Istraživači su prikupili i analizirali paprat - biljku Christella parasitica, za koju se pokazalo da ima snažna protivupalna svojstva.
 
Istraživači su ukupno prikupili 17 uzoraka 13 različitih biljnih vrsta i poslali ih na testiranje dr Fabijenu Šulcu sa Univerziteta primenjenih nauka Neubrandenburg u Nemačkoj. Otkriveno je da gotovo 90 odsto ekstrakata inhibira rast bakterija, a trećina ima prirodna protivupalna svojstva, što znači da mogu da smanje bol i pospeše zaceljivanje.
Sve povređene i bolesne šimpanze obuhvaćene ovom studijom potpuno su se oporavile, izvestila je dr Frejman. 
 
"Onaj koji je jeo paprat ponovo je koristio ruku u sledećih nekoliko dana. Naravno, ne možemo sto odsto da dokažemo da je bilo koji od ovih slučajeva bio direktna posledica konzumiranja tih resursa, ali naglašava medicinsko znanje koje se može steći posmatranjem drugih vrsta u divljini i naglašava hitnu potrebu da se ove 'šumske apoteke' sačuvaju za buduće naraštaje", zaključila je ona.
  • Bebe

    23.06.2024 10:01
    Lepa vest
    I nadajmo se da će se naša rasa urazumiti i shvatiti da je priroda važnija za opstanak nego profit.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Uginuo najviši pas na svetu

Najviši pas na svetu, nemačka doga po imenu Kevin, uginuo je u američkoj državi Ajovi nakon što se iznenada razboleo, piše Gardian.

Slon usmrtio turistkinju tokom safarija

Američka turistkinja koja je smrtno stradala u napadu slona u Nacionalnom parku Kafue u Zambiji postala je druga Amerikanka koju je ove godine usmrtio slon u toj zemlji, preneli su lokalni mediji.