Vatreni crv sve češći na hrvatskim plažama: Evo šta da radite ako vas ubode

Klimatske promene i zagrevanje mora uzrokovalo je sve češću pojavu termofilnih morskih organizama, a među njima je vatreni crv, poznat po bolnim ubodima, pa ga je zato najbolje ne dirati.
Vatreni crv sve češći na hrvatskim plažama: Evo šta da radite ako vas ubode
Foto: Wikipedia
Prirodno stanište ovog morskog organizma su stene i morske dubine, ali je u poslednje vreme počeo dase pojavljuje na plažama, prenosi HRT.
"Uvek ga je bilo tu, dugi niz godina, samo što, kako temperature rastu, tako se i njegova populacija povećava i onda češće dolazimo u dodir s tom vrstom koju ljudi ne poznaju i može biti problema", kaže Valter Kožul iz Instituta za more i priobalje Univerziteta u Dubrovniku.
Budući da se vatreni crv sporo kreće, kupači često nesvesno na njega nagaze, a ubod ume da bude veoma bolan.
 
Ako vam se to dogodi, savet je da se upalne ćelije uklone vodom ili lepljivom trakom i to mesto ispere alkoholom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Uginuo najviši pas na svetu

Najviši pas na svetu, nemačka doga po imenu Kevin, uginuo je u američkoj državi Ajovi nakon što se iznenada razboleo, piše Gardian.

Slon usmrtio turistkinju tokom safarija

Američka turistkinja koja je smrtno stradala u napadu slona u Nacionalnom parku Kafue u Zambiji postala je druga Amerikanka koju je ove godine usmrtio slon u toj zemlji, preneli su lokalni mediji.