Studija: Papige možda trljaju perje o biljke kako bi popravile raspoloženje

Zanimljive zelene papige sa ostrva Norfolk u Australiji primećene su prilikom obavljanja jednog neobičnog rituala.
Studija: Papige možda trljaju perje o biljke kako bi popravile raspoloženje
Foto: Pixabay
Naime, prema istraživanju objavljenom u časopisu "Austral Ecology", čini se da su papige viđene kako trljaju sažvakane biljke na svoje perje.
 
Ovakvo ponašanje verovatno su razvile da bi otklonile parazite sa svog tela. 
Međutim, istraživanje spominje da to možda nije jedini razlog - moguće je da biljke koje trljaju o perje isparavaju i da taj miris prija papigama, pa ga koriste kao zaštitu, ali i sredstvo za dobro raspoloženje.
 
Ptice grizu i žvaću komadiće bočnih izdanaka i kore malog stabla kavakava biljke, Piper excelsum, a sažvakani materijal provlače kroz svoje perje. Stabla ove biljke su izvor piperina, hemikalije jakog mirisa koja ima antimikrobna svojstva i svojstva odbijanja insekata.
Naučnici su ovaj fenomen povezali sa sličnim fenomenom u kom neke životinje dopuštaju mravima da hodaju po njima. Kada se osećaju ugroženim, mravi otpuštaju mravlju kiselinu koja ima svojstva slična piperinu. Međutim, ono što je zanimljivo nije činjenica da papige pokušavaju da se reše parazita, već to što se činilo da ih miris bilja omamljuje i da u njemu uživaju.
 
Ovo zapravo ne bi bio prvi put da je primećeno kako ptice aktivno traže supstance koje menjaju stanje uma i opuštaju ih. Kod mnogih ptičjih vrsta primećeno je da jedu fermentisano voće od kog se "napiju", teturaju i padaju s nogu, piše Newsweek.
 
Autorka rada Peni Olsen, počasna profesorka ekologije i evolucije na Australijskom nacionalnom univerzitetu, komentarisala je da ponašanje ovih papiga s ponašanjem drugih ptica, koje posrću nakon konzumacije fermentisanog voća, možda ne treba nužno usko povezivati. Ipak, istakla je da je potraga za prijatnošću i zadovoljstvom aspekt životinjskog ponašanja koji se premalo istražuje. Smatra da bi to u budućnosti trebalo promeniti jer bi mogle da budu otkrivene mnoge važne i zanimljive činjenice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Uginuo najviši pas na svetu

Najviši pas na svetu, nemačka doga po imenu Kevin, uginuo je u američkoj državi Ajovi nakon što se iznenada razboleo, piše Gardian.

Slon usmrtio turistkinju tokom safarija

Američka turistkinja koja je smrtno stradala u napadu slona u Nacionalnom parku Kafue u Zambiji postala je druga Amerikanka koju je ove godine usmrtio slon u toj zemlji, preneli su lokalni mediji.