EU usvojila uredbu o dobrobiti pasa i mačaka: Svi će morati da budu čipovani

Psi i mačke u zemljama EU biće bolje zaštićeni na osnovu predloga uredbe o dobrobiti pasa i mačaka koja je usvojena na kraju belgijskog predsedavanja EU, objavio je Brisel tajms.
EU usvojila uredbu o dobrobiti pasa i mačaka: Svi će morati da budu čipovani
Foto: Pixabay
Evropska komisija je u decembru 2023. godine predložila uredbu za dobrobit životinja koja predstavlja reviziju zastarelog zakonodavstva. 
 
Brisel tajms navodi da ta uredba nije ispunila sva očekivanja od revizije, ali da se smatra prihvatljivom u pogledu zaštite kućnih ljubimaca. 
Oko 44 odsto domaćinstava u EU ima kućnog ljubimca. 
 
Trgovina psima i mačkama je značajno porasla poslednjih godina u zemljama EU i godišnje iznosi 1,3 milijarde evra. 
Procenjuje se da 60 odsto vlasnika pasa i mačaka kupuje ljubimce preko interneta. 
 
Nacrt uredbe imao je za cilj uspostavljanje jednakih uslova za dobrobit pasa i mačaka koji se uzgajaju ili drže u odgajivačnicama, u prodavnicama za kućne ljubimce i u azilima. 
 
Svi psi i mačke moraće da budu mikročipovani i registrovani u nacionalnoj bazi podataka pre nego što budu stavljeni na prodaju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Muškarac ujeo anakondu koja ga je napala

Muškarac u Brazilu ugrizao je džinovsku anakondu koja se obmotala oko njega pokušavajući da ga zadavi u amazonskoj prašumi u oblasti Tera Santa na severu Brazila.

Poljski premijer objavio rat dabrovima

Dok se Poljska bori pod teretom poplava izazvanih jakim kišama širom centralne Evrope, poljski premijer Donald Tusk je okrivio dabrove za pogoršanje problema.