Inicijativa da u Bundestag mogu da uđu psi zaposlenih i poslanika

U nemačkom Bundestagu od prošle godine postoji "Parlamentarna grupa pas", čiji je cilj da ljubimcima zaposlenih bude dozvoljen pristup Bundestagu.
Inicijativa da u Bundestag mogu da uđu psi zaposlenih i poslanika
Foto: Pixabay
Grupu čini 20 zaposlenih u parlamentu i 60 poslanika iz svih stranaka, prenosi danas DW.
Jens Bek iz redova stranke FDP, koji je i predsednik te parlamentarne grupe smatra pogrešnim što kućni red Bundestaga tako kategorički isključuje boravak pasa u kancelarijama parlamenta.
 
Propisi jasno govore da uz skutere i bicikle takođe nije dozvoljeno unositi životinje u zgrade Bundestaga, a jedini izuzetak su policijski službeni psi.
Članovi ove parlamentarne grupe bili bi zadovoljni kad bi se dopustilo uvođenje pasa u bar jednu zgradu Bundestaga, a najbolje bi bilo da to bude u delu koji ima uređenu okućnicu.
 
Prvi uspeh "Parlamentarne grupe pas" je da će ubuduće u Bundestag moći da uđu psi pomagači, odnosno psi koji su posebno obučeni da pomažu osobama s invaliditetom ili hroničnim bolestima u svakodnevnom životu.
 
Nakon testiranja, ovi psi smeju da prate svoje vlasnike svuda u Nemačkoj, u lekarsku ordinaciju, u supermarket, a uskoro će to biti moguće i u Bundestagu, navodi DW.
 
"Parlamentarna grupa pas" radi i na drugim temama. Oni rade na temama kao što su ilegalna trgovina štencima, propisi o priznavanju terapijskih pasa, ali i o tome da na drugim radnim mestima bude dozvoljeno da se u kancelariju uvode svoji psi.
  • Zemlja čudesa

    09.07.2024 23:11
    Gadna neka bolest
    Čovek bi mogao pomisliti da je problem u Nemačkoj deindustrijalizacija zbog krize, inflacija, cene energije, migranti... Ali, problem je samo to što ne možeš da povedeš svog psa u skupštinu ili na posao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Kod Briona snimljen kit

U blizini Briona je snimljen kit, koji se kretao u pravcu Muzila, što je redak i izuzetno značajan događaj za ovo područje Jadranskog mora.