Kanadska pokrajina nakon 18 godina dozvolila odstrel grizlija, pobunila se udruženja

Nekoliko udruženja za zaštitu životne sredine osudilo je ponovno otvaranje ciljanog lova na grizlije u kanadskoj pokrajini Alberta nakon 18 godina zabrane.
Kanadska pokrajina nakon 18 godina dozvolila odstrel grizlija, pobunila se udruženja
Foto: Pixabay
Ova udruženja strahuju od negativnog uticaja na tu ugroženu vrstu medveda, javlja AFP.
 
"Lov nije prihvatljiva metoda upravljanja ugroženom vrstom", rekao je Devon Erl iz "Alberta Wilderness Association", koji je pokrenuo kampanju protiv toga. 
Lov na grizlije bio je zabranjen 18 godina, nakon čega je njihov broj porastao s 800 na više od 1.150.
 
Porast broja naterao je grizlije da se presele u naseljenija ruralna područja, što je dovelo povećanog broja "negativnih interakcija". Alberta izveštava o 104 napada crnog medveda i grizlija između 2000. i 2021. na ljude i stoku, čemu pokrajina želi "da stane na kraj".
Konzervativna vlada pokrajine tiho je izdala naredbu 17. juna u kojoj se navodi da će se "ovlašćenje za upravljanje" koje dopušta lov dati ako je medved upleten u sukob s čovekom ili ako je životinja u "području zabrinutosti".
 
Osuđujući nedostatak zvanične objave i javnih konsultacija, "Alberta Wilderness Association" poziva vladu Alberte da promeni svoju odluku.
 
Postoji mnogo bolji pristup od lova za upravljanje ovakvom vrstom situacije, smatra Devon Erl, citirajući program usmeren na zaštitu stoke uključujući postavljanje električnih ograda.
  • mr BG

    11.07.2024 22:32
    Ne cudi
    Kako se odnose prema ljudima ovakva odluka ne cudi.
  • Šiđanin

    11.07.2024 14:52
    porast brojnosti
    I u Sloveniji i u Slovačkoj je doneta odluka o prekidu lovostaja na medvede zbog porasta populacije i potencijalne opasnost po ljude u planinskim selima.
  • Ivan

    11.07.2024 12:08
    Svi ti sto se zale na odluku sigurno ne zive nigde u blizini medveda, i na njih ne utice ni direktno ni indirektno kad oni napadaju, zato se i zale. Nisu oni povukli odluku jer im je dosadno u zivotu, lepo su naveli validne razloge sto. Ali ovi sto pojma o zivotu nemaju se uvek nadju uvredjeni da se pitaju o stvarima o kojima jos manje pojma imaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja