VIDEO: Naučnici otkrili da nilski konji mogu da budu u vazduhu duže od drugih vrsta

Uprkos njihovoj značajnoj težini i veličini, naučnici su otkrili da nilski konji zapravo mogu da se odvoje od zemlje, barem na ograničeno vreme.
VIDEO: Naučnici otkrili da nilski konji mogu da budu u vazduhu duže od drugih vrsta
Foto: Pixabay
Zastrašujuća stvorenja teška oko 3.600 kilograma mogu da provedu u vazduhu značajno duže od drugih životinjskih vrsta sličnih dimenzija, piše Euronews, prenosi Euronews Srbija.
 
Novo istraživanje Kraljevskog veterinarskog koledža (RVC) otkrilo je da ovi sisari mogu da ostanu u vazduhu i do 0,3 sekunde kada se kreću velikom brzinom.
 
Oni su druga najteža životinja na Zemlji, posle slonova, ali za razliku od tih grdosija, nilski konji isključivo kaskaju kada se kreću, što znači da bolje hvataju zalet.
Nameće se pitanje zašto su naučnici sproveli ovu studiju. 
 
Naime, cilj je bio da poboljšaju razumevanje uticaja veličine ovih životinja na njihovo kretanje po kopnu.
 
Takođe je stavljen akcenat na važnost podrške rekonstrukciji evolucione biomehanike predaka nilskog konja i asistenciji veterinarima da dijagnostikuju ili nadgledaju nilske konje koji možda imaju problema sa kretanjem ili su hromi.
Istraživanje dolazi u ključnom trenutku za nilske konje širom sveta. Trenutno, od dve preostale vrste, mali nilski konj koji naseljava šume i močvare zapadne Afrike, ugrožen je, dok je obični nilski konj, koji živi uglavnom u podsaharskim savanama, svrstan u ranjive vrste.
 
Kako su naučnici otkrili da nilski konji mogu da "lete"?
 
Kao deo istraživanja RVC-a, stručnjaci su pratili video snimke dva nilska konja koja se kreću po svom ograđenom prostoru u zoo vrtu "Flamingo Land" u Jorkširu, na severnu Engleske.
 
"Oduševljeni smo što možemo da pružimo prvu studiju koja je isključivo usredsređena na otkrivanje kako nilski konji hodaju i trče. Bili smo prijatno iznenađeni kada smo videli kako nilski konji poleću u vazduh kada se brzo kreću. To je zaista impresivno", rekao je profesor Džon Hačinson, glavni autor studije.
 
 
Zanimljivo je da se vrlo malo toga ranije znalo o načinu kretanja nislkih konja, delom zbog činjenice da se najradije drže vode, ali i zbog značajne opasnosti koju predstavljaju po ljude.
Novo istraživanje je otvorilo prozor u manje poznate aspekte života nilskih konja, a stručnjaci se nadaju da je to korak u pravom smeru.
 
"Drago mi je što smo mogli da pomognemo u prikupljanju ovih vrednih podataka u ovoj izuzetnoj publikaciji. Činjenica da je ova studija došla do novih otkrića o kretanju nilskih konja mogla bi da ima pozitivan uticaj na širu zajednicu zoo vrtova po pitanju dizajna staništa i uzgajanja", rekao je Kiran Holidej, iz "Flamingo Land-a".
 
Trenutno u divljini širom sveta živi između 115.000 i 300.000 nilskih konja, uglavnom u rekama i jezerima širom podsaharske Afrike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Kod Briona snimljen kit

U blizini Briona je snimljen kit, koji se kretao u pravcu Muzila, što je redak i izuzetno značajan događaj za ovo područje Jadranskog mora.