Na plaži Novog Zelanda pronađen uginuli najređi kit na svetu: Naučnici skoro ništa ne znaju o njemu

Uginuli kit pronađen nedavno na plaži Novog Zelanda najverovatnije pripada najređoj vrsti na svetu sa lopatastim zubima, saopštili su naučnici.
Na plaži Novog Zelanda pronađen uginuli najređi kit na svetu: Naučnici skoro ništa ne znaju o njemu
Foto: Beta/AP
Niko tačno ne zna koliko ima primeraka ove vrste, kako se hrane, pa čak ni gde žive u prostranstvima južnog Pacifika, prenosi AP.
 
Kako se navodi, to je prilika za naučnike da ga detaljno seciraju i prouče, a veruje se da je u pitanju upravo ova vrsta kita na osnovu njegovih šara, kao i oblika lobanje i zuba.
"Znamo veoma malo, gotovo ništa o ovim stvorenjima", izjavila je naučnica Agencije za konzervaciju Hana Hendriks. Ona je dodala da će ovo otkriće dati izuzetne naučne informacije.
Još samo šest ovakvih kitova je do sada nađeno, a primerci do sada pronađeni na plažama Novog Zelanda nisu bili dovoljno očuvani kako bi se uradila analiza DNK.
 
Istraživači će ovog puta imati priliku da detaljno ispitaju nađeni primerak i sarađivaće sa lokalnom zajednicom Maora koja kita, taongu, smatra svetim bićem. Ostaci prvog kita ove vrste pronađeni su još 1872. na ostrvu Pit na Novom Zelandu. 
  • Ружица

    16.07.2024 20:46
    E мој Драгане
    Нек си и ти, Драганче, изрекао коју, да нам свима објасниш.
  • Драган

    16.07.2024 08:03
    научници
    Научници ништа не знају о њему, ма какко то да свезнајући "научници" не знају?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Kod Briona snimljen kit

U blizini Briona je snimljen kit, koji se kretao u pravcu Muzila, što je redak i izuzetno značajan događaj za ovo područje Jadranskog mora.