Sve više meduza u Jadranskom moru - jer je voda sve toplija

Zbog dugotrajnih vrućina i rekordne temperature mora koje utiču na ceo morski ekosistem, već neko vreme pojačano je cvetanje na severnom Jadranu, a sve je više i meduza, posebno u uvalama.
Sve više meduza u Jadranskom moru - jer je voda sve toplija
Foto: Pixabay
Onima koji dođu u kontakt sa meduzama lekari savetuju da opekotinu dobro isperu morskom vodom i stave hladne obloge.
"Mogu stavljati jabokovo sirće ako se rana nije otvorila ili da se obrate doktoru da dobiju kremu, kombinaciju kortikosteroida i antibiotika, čisto da brže saniraju tu povredu", rekao je za HRT doktor Ivan Stegić, lekar porodične medicine.
Male hidromeduze nisu opasne, a zbog zagrevanja mora pojavile su se u blizini plaža već krajem juna. 
 
Stručnjaci kažu da će ova pojava postati normalna, jer se iz godine u godinu more sve više zagreva, a meduze vole toplo more.
 
Temperatura mora poslednjih dana u Hrvatskoj dostizala je 30 stepeni Celzijusa. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Kod Briona snimljen kit

U blizini Briona je snimljen kit, koji se kretao u pravcu Muzila, što je redak i izuzetno značajan događaj za ovo područje Jadranskog mora.