Ajkule kod Brazila pozitivne na kokain

Testiranjem ajkula u blizini obala Brazila otkriveno je da su pozitivne na kokain, a naučnici izražavaju bojazan da će to dovesti do promene njihovog ponašanja.
Ajkule kod Brazila pozitivne na kokain
Foto: Pixabay
Morski biolozi testirali su 13 ajkula uzetih iz priobalnih voda u blizini Rio de Žaneira i otkrili da sve imaju visok nivo kokaina u mišićima i jetri. Otkrivene su koncentracije kokaina i do 100 puta veće od onih koje su ranije otkrivene kod drugih morskih životinja.
 
Naučnici su svoje nalaze opisali kao "zabrinjavajuće" za morski ekosistem.
U članku za časopis "Science of the Total Environment" oni su naveli da droga u ajkulama verovatno potiče iz odvoda ilegalnih laboratorija u kojima se proizvodi kokain ili iz kanalizacije, odnosno urina i izmeta korisnika droga.
 
Tim naučnika je naveo da je moguće i da su se ajkule hranile paketima kokaina koje su krijumčari droge izgubili ili bacili u more, ali da je to manje verovatno.
 
"Rezultati su pokazali hroničnu izloženost kokainu zbog ljudi koji koriste kokain u Rio de Žaneiru i zbog ispuštanja ljudskog urina i fekalija kroz kanalizaciju, kao i iz ilegalnih laboratorija", izjavila je Rejčel En Hauzer-Dejvis, britanska naučnica i članica istraživačkog tima.
Ona navodi da pored obala Brazila obično nema mnogo odbačenih paketa kokaina, za razliku od Meksika i Floride, što znači da je malo verovatno da su ajkule došle do njih.
 
Ističe da je kokain verovatno štetan po zdravlje životinja, ali da se još ne zna da li droga utiče na njihovo ponašanje, čineći ih agresivnijim i nepredvidivijim.
 
"To može biti slučaj, jer kokain cilja mozak. Potrebna su dalja istraživanja", kaže ekotoksikolog Enriko Mendes Sađoro.
  • Mima

    24.07.2024 14:01
    Reklama
    Kupujte samo Omega 3 od ajkule imaćete 3 u jedan i mir Božji.
  • Jacovitti

    23.07.2024 13:33
    A kod nas, i olkolini Jovanjice, zečevi umiru od smeha!
  • Samo pitam

    23.07.2024 10:41
    Da li su naučnici izračunali kolikoj količini kokaina i koliko dugo su ajkule morale biti izložene da bi se toliko kokaina sakupilo u organima ... ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Kod Briona snimljen kit

U blizini Briona je snimljen kit, koji se kretao u pravcu Muzila, što je redak i izuzetno značajan događaj za ovo područje Jadranskog mora.