Kolumbija zabranjuje borbe s bikovima: Predsednik potpisao zakon

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro potpisao je zakon kojim se zabranjuju borbe bikova u toj zemlji.
Kolumbija zabranjuje borbe s bikovima: Predsednik potpisao zakon
Foto: Pixabay
Petro ga je potpisao pred stotinama aktivista za prava životinja tokom ceremonije održane u areni za bikove u Bogoti, nakon što mu je pristalica u kostimu bika uručio kopiju zakona.
 
"Ne možemo reći svetu da je ubijanje živih bića radi zabave kultura. Ta vrsta kulture ubijanja životinja radi zabave takođe bi mogla da nas dovede do ubijanja ljudi radi zabave, jer smo i mi životinje", rekao je Petro u govoru nakon potpisivanja zakona, prenosi AP.
Zabranu borbe bikova odobrio je kolumbijski Kongres u maju, nakon meseci debata.
 
Zakon poziva vladu da u potpunosti zabrani borbe s bikovima širom zemlje do 2027. godine i nalaže vladi da više od deset arena pretvori u kulturna i sportska mesta.
Borbe bikova se održavaju u Kolumbiji još od španskih kolonijalnih vremena. Zaljubljenici u borbu bikova u Kolumbiji tvrde da zabrana krši prava manjina da izraze svoje kulturno nasleđe, a takođe ugrožava egzistenciju onih koji žive od borbi bikova, kao što su matadori, sponzori događaja i trgovci.
 
Trenutno samo sedam zemalja dozvoljava borbe s bikovima - Španija, Francuska, Portugal, Meksiko, Venecuela, Ekvador i Peru, iako su neke opštinske i regionalne vlasti u tim zemljama uvele lokalne zabrane.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Kod Briona snimljen kit

U blizini Briona je snimljen kit, koji se kretao u pravcu Muzila, što je redak i izuzetno značajan događaj za ovo područje Jadranskog mora.