Parlament Turske razmatra zakon koji aktivisti nazivaju "zakonom o masakru pasa lutalica"

Nadležna turska parlamentarna komisija odobrila je nacrt zakona koji ima za cilj registrovanje pasa lutalica.
Parlament Turske razmatra zakon koji aktivisti nazivaju "zakonom o masakru pasa lutalica"
Foto: Pixabay
To je izazvalo zabrinutost među zagovornicima zaštite prava životinja koji strahuju da će mnogi psi biti ubijeni ili završiti u zapuštenim i pretrpanim skloništima.
 
Predlog zakona, odobren kasno u utorak, izazvao je sukob između grupa za prava životinja i zagovornika sigurnijih ulica bez pasa lutalica.
Sada bi trebalo da se nacrt zakona preda skupštini na usvajanje. Nejasno je, međutim, da li će o tome biti reči pre nego što parlament počne letnju pauzu.
 
Procenjuje se da oko četiri miliona pasa lutalica luta gradskim ulicama i ruralnim područjima Turske.
Predloženi zakon nalaže opštinama da hvataju pse lutalice i smeštaju ih u skloništa gde će biti sterilisani. Psi koji su neizlečivo bolesni predstavljaju zdravstveni rizik za ljude ili su agresivni, bili bi eutanazirani.
 
Od opština bi se takođe tražilo da do 2028. godine izgrade skloništa za pse ili poboljšaju uslove u postojećim skloništima.
 
Aktivisti za zaštitu prava životinja su se okupili u parkovima tražeći da se povuče nacrt koji su nazvali "zakonom o masakru pasa lutalica".
 
Postojeći propisi zahtevaju da psi lutalice budu uhvaćeni, sterilisani i vraćeni na mesto gde su pronađeni.
  • Lela

    24.07.2024 15:33
    Zanima me kako je to organizovano u naprednim zemljama svijeta , treba pokazati maksimalnu paznju zivotinjama koje su nezbrinute, nije mi jasno odakle ovoliki psi lutalice, ranije je rijetko bilo sresti napustenog psa a sada su na svakom koraku, najvise mi je zao kad vidim kucice male

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Kod Briona snimljen kit

U blizini Briona je snimljen kit, koji se kretao u pravcu Muzila, što je redak i izuzetno značajan događaj za ovo područje Jadranskog mora.