Zubi komodo zmajeva prirodno su obloženi gvožđem

Naučnici sa "Kings koledža" u Londonu otkrili su da su zubi komodo zmaja obloženi slojem gvožđa, zbog čega njihove ivice ostaju oštre.
Zubi komodo zmajeva prirodno su obloženi gvožđem
Foto: Pixabay
Naučnici smatraju da bi to saznanje moglo da dovede do novih zubarskih tehnika za obnovu gleđi kod ljudi.
 
Ovo je prvi put da je takav sloj gvožđa viđen kod bilo koje životinje, a istraživači to opisuju kao "upečatljivu i ranije zanemarenu predatorsku adaptaciju komodo zmaja", prenosi "Gardijan".
Naučnici su prvobitno primetili da su ivice zuba ovih životinja prekriveni slojem narandžastog pigmenta, a dodatno istraživanje pokazalo je da se radi o koncentrovanom gvožđu koje zube čini izuzetno tvrdim i otpornim na habanje, što pomaže zmajevima da raskomadaju svoj plen.
 
Zakrivljeni zubi komodo zmaja su sličnog oblika kao kod dinosaurusa karnivora, kao što je tiranosaurus reks, navode naučnici.
"Mislimo da je ovo prilika da se iskoristi otkrivena struktura (kod komodo zmaja) za informisanje o novim strategijama za regeneraciju gleđi kod ljudi", rekao je jedan od istraživača.
 
Uz pomoć ojačanih zuba ovi gušteri su takođe sposobni da ubiju ljude, a 2007. godine dete je nastradalo na ostrvu Komodo nakon napada zmaja.
 
Indonežanske vlasti su razmotrile zabranu dolaska turista na ostrvo zbog zabrinutosti da posetioci utiču na navike parenja životinja i pripitomljavaju ih.
 
Ova vrsta je u riziku od izumiranja zbog uništavanja njihovog staništa i ilegalnog lova, a procenjuje se da je u divljini ostalo samo 3.500 komodo zmajeva.
  • Реално

    01.08.2024 14:19
    Па?
    Људи су облагали златом. Шта је боље?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Muškarac ujeo anakondu koja ga je napala

Muškarac u Brazilu ugrizao je džinovsku anakondu koja se obmotala oko njega pokušavajući da ga zadavi u amazonskoj prašumi u oblasti Tera Santa na severu Brazila.