Ne samo ljudi: I kokoške crvene kad se uzbude ili uplaše

Mark Tven je napisao kako je čovek jedina životinja koja pocrveni u licu. Međutim, novo istraživanje pokazuje da to i nije baš tako i da i kokoške umeju da porumene.
Ne samo ljudi: I kokoške crvene kad se uzbude ili uplaše
Foto: Pixabay
Francuski naučnici su otkrili da kokoške pocrvene kada su uplašene ili uzbuđene, a da podižu perje na glavi kada su zadovoljne.
 
Mimika lica je kod ljudi izuzetno važna pri komunikaciji. Studije su pokazale da na taj način, u različitoj meri, komuniciraju i drugi sisari, uključujući miševe, pse, mačke i svinje. Izgleda da tako nešto postoji i kod nekih vrsta ptica, piše "Gardijan".
"Emocionalni svet ptica je uglavnom neistražen u poređenju sa svetom sisarima. Zbog toga smo pokušali da utvrdimo da li kod ptica ima facijalnih naznaka emocija", kazala je zoološkinja i psihološkinja Aline Bertin s francuskog Nacionalnog istraživačkog instituta za poljoprivredu, hranu i životnu sredinu. 
 
Bertin i njene kolege su snimali ponašanje dve grupe kokošaka (10 kokošaka je bilo uzgajano na komercijalnoj farmi, a osam je držao privatni uzgajivač) tokom situacija koje su izazvale različite emocionalne reakcije. Na primer, nagrađivanje hranom se smatralo pozitivnim i stimulišućim, dok je hvatanje i držanje u rukama bilo povezano s uzbuđenjem, ali i strahom.
Stručnjaci su primetili da su kokoške porumenele "u licu" kada su bile uplašene ili animirane, na primer kada ih je neko podigao ili ako su čule buku za koju su mislile da predstavlja pretnju. Ptice su takođe umele da podignu perje na glavi kada su bile opuštene; ako su se odmarale ili čistile perje. 
 
Naučnici smatraju da bi ovi nalazi mogli pomoći poljoprivrednicima ili uzgajivačima živine koji žele da poboljšaju okolnosti u kojima drže svoje ptice. Mogu posmatrati koliko se često "crvene" i na taj način proceniti da li su zadovoljne. 
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Muškarac ujeo anakondu koja ga je napala

Muškarac u Brazilu ugrizao je džinovsku anakondu koja se obmotala oko njega pokušavajući da ga zadavi u amazonskoj prašumi u oblasti Tera Santa na severu Brazila.