Ugrožen kit ulješura uginuo nakon sudara s brodom, a nije prvi

Ugrožen kit ulješura, kom su naučnici dali ime Hulio, uginuo je nakon sudara s brodom u prometnom Gibraltarskom moreuzu, javlja BBC.
Ugrožen kit ulješura uginuo nakon sudara s brodom, a nije prvi
Foto: Pixabay
Istraživači kažu da je ovo peta ulješura koja je uginula nakon sudara s brodom otkako su počeli da prate populaciju ovih morskih životinja na ovom području pre više od 10 godina.
 
"Bilo je užasno, mnogo je krvi u vodi", izjavio je istraživač kitova dr Reno de Stefanis govoreći o incidentu koji se dogodio u petak oko 18 časova.
Dr De Stefanis je na čelu organizacije "Conservation, Information and Research on Cetaceans" (CIRCE) i traži da plovila u uskom prolazu imaju osobe zadužene za posmatranje ovih sisara.
 
"Ako bi neko pazio na kitove i delfine i delio ono što vidi, to bi moglo pomoći brodovima da zaobiđu životinje", rekao je on.
Ovaj incident još jednom naglašava opasnost koju brodovi predstavljaju po morske sisare. Snimci nastali nakon incidenta prikazuju duboku povredu na telu kita.
 
Dr De Stefanis je rekao da se svake dve do tri godine dogodi sličan incident.
 
Neki naučnici procenjuju da je u Sredozemnom moru preostalo svega 1.000 ulješura, a ova populacija je već zvanično označena kao ugrožena.
 
Gibraltarski moreuz se nalazi između Španije i Afrike i spaja Atlantik i Sredozemno more, a i ranije se našao na naslovnicama jer se jato orki sudarilo s nekoliko jedrenjaka.
 
Poznato je da su orke potopile najmanje pet malih plovila, kao i da sudari morskih sisara i velikih brodova postaju jedan od vodećih uzroka smrti ulješura. Broj ovakvih incidenata se povećao u proteklih nekoliko decenija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja