Ženke žaba često pojedu mužjake ako im se ne sviđa poziv na parenje

Periodi parenja mogu da budu opasni za žabe krastače koje pokušavaju da impresioniraju potencijalnog partnera.
Ženke žaba često pojedu mužjake ako im se ne sviđa poziv na parenje
Foto: Pixabay
U stvari, naučnici su otkrili da će ženke određene vrste žaba odvući i pojesti mužjaka ako im se ne sviđa njihov poziv na parenje, prenosi Index.hr.
 
Na ostrvu Kooragang u Novom Južnom Velsu, Australija, stručnjaci su po prvi put primetili kako žabe (Litoria aurea) konzumiraju mužjake tokom sezone parenja. Oni su primetili ovaj nemili događaj tokom terenskog istraživanja tokom kojeg su čuli visok zvuk nalik cviljenju. 
"Čovek je pokušavao da pobegne, grabeći sve oko sebe"
 
"Ponekad čujete taj zvuk na terenu, često je to žaba", rekao je ekolog Džon Gold sa Univerziteta Njukasl u Australiji za Live Science. 
 
Gold je pratio cike i shvatio da su uznemirujući zvukovi dolazili od mužjaka čije je butinu skoro potpuno progutala veća ženka. Odvukla ga je u rupu na obali bare. 
"Mužjak je pokušavao da pobegne, grabeći sve oko sebe. Nije želeo da bude uvučen u rupu", rekao je Gold. 
 
Žaba je na kraju uspela da pobegne, a Gold i njegove kolege su odlučili da uporede svoja noćna posmatranja na terenu tokom tri uzastopne sezone parenja sa drugim studijama koje su prijavile slučajeve seksualnog kanibalizma. 
 
Kanibalizam je dobro dokumentovan kod vodozemaca, pri čemu su većina odraslih koji su jeli mlađe ili punoglavce. 
 
Obično se javlja kada se na istom području okupi veliki broj životinja. Na primer, kada se punoglavci izlegu ili kada postoje značajne razlike u veličini između predatora i plena.
 
Razlika u dubini glasa 
 
"Kod mnogih vrsta žaba ženke su veće od mužjaka. Ženke stoga imaju priliku da eksploatišu mužjake, ne samo za reprodukciju, već i kao plen", rekao je Gold.
 
On je dodao da bi kanibalizam u ovom slučaju mogao da funkcioniše kao proces prirodne selekcije. 
 
Naime, ženke mogu da razlikuju potencijalne partnere ili plen u zavisnosti od kvaliteta glasa tokom sezone parenja. Veći mužjaci koji proizvode dublje zvukove su verovatno bolji partneri za razmnožavanje, dok su manji i škripavi pogodniji kao obrok. 
Međutim, Gold upozorava da ista sudbina može zadesiti superiorne muškarce. 
 
Nakon što ženke odbace jaja nakon parenja, mogu da odluče da pojedu svog partnera, koliko god da je velik - slično kao bogomoljke kada odrube glavu mužjacima tokom ili posle parenja. 
 
"Ovo je opasno vreme za mužjake žaba. Oni svim srcem pokušavaju da nađu partnera, znajući da bi mogli da završe kao plen", rekao je Guld. 
 
Naučnici još uvek ne znaju šta tačno izaziva kanibalizam kod ove vrste žaba. Potrebna su dalja istraživanja kako bi se utvrdilo koliko često se javlja potrošnja partnera, pod kojim okolnostima i kako utiče na populaciju.
  • ja u potpunosti

    10.08.2024 19:25
    razumem
    te zenke...
    i meni dodje da progutam kojekavke *udvarace*, ai eto... suzdrzavam se nekako...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja