FOTO: Zoo vrt u San Dijegu dobio dve pande

Dve kineske velike pande postale su stanovnici Kalifornije nakon što je u četvrtak, na međunarodnoj ceremoniji za javnost, otvoren njihov habitat u zoološkom vrtu u San Dijegu.
Pande, Yun Chuan i Xin Bao, prve su koje su ušle u Sjedinjene Države posle više od 20 godina. Dočekali su ih guverner Kalifornije Gevin Njusom, i kineski ambasador u Sjedinjenim Državama Xie Feng.
 
Yun Chuan, petogodišnji mužjak, lako se prepoznaje po dugom, blago šiljastom nosu, dok je Xin Bao, četvorogodišnja ženka s velikim pahuljastim ušima, čije ime znači "dragoceno blago prosperiteta i obilja".
Yun Chuanovo ime znači "velika reka oblaka". Njegova majka, Zhen Zhen, rođena je u zoo vrtu u San Dijegu, 2007. godine.
 
Zoološki vrt blisko sarađuje s kineskim stručnjacima kako bi pomogao u periodu prilagođavanja i razumevanja potreba dve pande. Par uživa u svežim bambusima i lokalnoj verziji "wotoua", tradicionalnog kineskog kukuruznog hleba kuvanog na pari koji se takođe naziva "pandin hleb".
 
"Dolazak Yun Chuana i Xin Baoa dok slavimo 45. godišnjicu naših diplomatskih veza poslao je jasnu i važnu poruku. Kinesko-američka saradnja na očuvanju pandi neće prestati. Naša međuljudska razmena i nacionalna saradnja neće prestati, a jednom kada se otvore, vrata kinesko-američkog prijateljstva neće se ponovo zatvoriti", rekao je ambasador Xie Feng.
Guverner Njusom rekao je da nove pande govore o slavljenju naše zajedničke ljudskosti. 
 
"Radi se o slavljenju stvari koje nas povezuju", dodao je obn.
 
Kineska komunistička vlada dugo je koristila "panda diplomatiju" za jačanje meke moći zemlje, posuđujući velike, ali umiljate crno-bele medvede zoološkim vrtovima u raznim zemljama kao ambasadore dobre volje među životinjama.
 
 
Krajem 2023. Nacionalni zoološki vrt u Vašingtonu oprostio se od svojih voljenih velikih pandi koje su vraćene u Kinu usred pojačanih napetosti između dve globalne sueprsile.
 
U maju ove godine, Nacionalni zoološki vrt rekao je da će Kina do kraja godine poslati dve mlade pande u Vašington.

Teme

pande

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja