Angažovali psa da nanjuši stenicu ako stignu sa Igara u Parizu

Južna Koreja je zadužila jedinstvenog psa tragača da eventualno nanjuši stenice u prtljagu, kako bi sprečila male insekte da uđu u zemlju tokom povratka sportista i navijača sa OI u Parizu.
Angažovali psa da nanjuši stenicu ako stignu sa Igara u Parizu
Foto: Pixabay
Kako prenosi Politiko, Ceco, dvogodišnji bigl sa sposobnošću da otkrije miris feromona, hemikalija koje oslobađaju stenice, angažovan je tim povodom na međunarodnom aerodromu Inčeon u Seulu. 
 
Prema korejskoj kompaniji za kontrolu štetočina, Kesco, Ceco je jedini pas u zemlji obučen da otkrije takve mirise i može se pohvaliti stopom tačnosti od više od 95 procenata.

"Pošto se svetska zajednica okuplja u Parizu, u Francuskoj, povodom Letnjih olimpijskih igara 2024. godine, postoji šansa da će stenice ući u zemlju nakon događaja, stoga preduzimamo preventivni odgovor, da presretnemo ulazak preko međunarodnog aerodroma Inčeon, koji je glavno mesto ulaza u zemlju", navodi se u saopštenju vlade.

Ceco je počeo sa radom u petak i nastaviće da radi do 8. septembra, saopštila je vlada i dodala da je istovremeno pojačala dezinfekciju aviona za letove koji stižu direktno iz Pariza, sa jednom mesečno - na jednom nedeljno.
 
Panika zbog najezde stenica pogodila je Pariz u septembru prošle godine, a Južna Koreja je doživela nešto slično 2023. nakon izveštaja o infestaciji u banjama, univerzitetskim domovima i železničkim stanicama, što je navelo vladu da najavi četvoronedeljnu kampanju sa ciljem iskorenjivanja tih malih insekata.
  • Fića

    14.08.2024 07:46
    Mi ništa...?
    Mi ništa.
    Pored domaćih štetočina, (levih i desnih) , stenice su nam ispale kao "najmanji" problem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja