Selidba roda u toplije krajeve pravi pometnju na nebu iznad Istanbula: Ugrožen avio-saobraćaj

Zbog seobe jata roda na nebu iznad Istanbula nastala je pometnja na istanbulskom aerodromu, a potom je izdato i zvanično upozorenje.
Selidba roda u toplije krajeve pravi pometnju na nebu iznad Istanbula: Ugrožen avio-saobraćaj
Foto: 021.rs
Poslednjih dana nebom iznad Istanbula lete jata roda, koja prelaze hiljade kilometara između severne Evrope i Južne Afrike, a turski zvaničnici upozoravaju da se ove godine, tokom migratornog leta ovih ptica u toplije krajeve Afrike, u avgustu i septembru očekuje da milion roda preleti Istanbul, prenosi agencija IHA.
 
Piloti i kontrolori leta su prethodno u više navrata upozoravali nadležne na jata roda koja preleću vazdušne koridore i ugrožavaju avio-saobraćaj.
Na snimcima se moglo čuti kako kontrolori upozoravaju pilote aviona na velika jata roda koje se nalaze na putu letelica.
 
"Za vašu informaciju, ispred vas je prijavljeno jato roda na tri hiljade stopa", upozorio je na jednom od objavljenih snimaka kontrolor leta.
Stručnjaci predočavaju da jata roda zbog vetra ponekad prave nagle promene smera, što povećava opasnosti za učesnike u avio-saobraćaju.

Teme

Rode
  • Xy

    14.08.2024 21:44
    Vest bi trebalo da glasi: avioni iznad Istanbula ugrožavaju migracije puteve roda koje se sele.
  • ?

    13.08.2024 17:27
    Jato roda se nalazi na putu letelica?
    Izgleda su postali prvo avioni pa tek posle rode:-)
  • Dana

    13.08.2024 16:31
    "Na snimcima se moglo čuti kako kontrolori upozoravaju pilote aviona na velika jata roda koje se nalaze na putu letelica."

    Rečenica bi trebalo da glasi:"Upozoravaju se rode na avione koji se nalaze na migratornom putu roda od Severne Evrope do Afrike" , jer su rode tim putem letele mnoooogo pre aviona.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja