Dva polarna medveda ubila radnika radarske stanice u Kanadi

Dva polarna medveda napala su i usmrtila radnika u udaljenoj arktičkoj radarskoj stanici, koja se nalazi u severnoj kanadskoj teritoriji Nunavut, javlja BBC.
Dva polarna medveda ubila radnika radarske stanice u Kanadi
Foto: Pixabay
Radnik stanice je radio za "Nasittuq Corporation", logističku kompaniju koja upravlja lokacijama radarske odbrane za kanadsku vladu. Drugi radnici su reagovali i ubili jednog od dva medveda.
 
"Sarađujemo s lokalnim vlastima i regulatornim agencijama kako bi se sprovela detaljna istraga o okolnostima ovog incidenta. Sigurnost naših zaposlenih nam je najviši prioritet i posvećeni smo tome da osiguramo sigurno radno okruženje", saopšteno je iz kompanije.
Napad se dogodio prošle nedelje na ostrvu Brevurt, jugoistočno od ostrva Bafin. Na ovom mestu se nalazi jedna od nekoliko desetina stanica takozvanog Severnog sistema upozorenja u severnoj Kanadi. Mreža koja se proteže 5.000 kilometara koristi se za otkrivanje aviona ili projektila koji ulaze u regiju.
Napadi polarnih medveda na ljude su ekstremno retki, ali ovo je drugi smrtni slučaj zabeležen od 2023. godine. Prošle godine je polarni medved usmrtio ženu i njenog sina u jednom selu na Aljasci.
 
U Kanadi živi oko 17.000 polarnih medveda, odnosno dve trećine globalne populacije ove vrste. Njihov broj je u padu, a naučnici to pripisuju smanjenju njihovih lovišta i područja za razmnožavanje.
  • Michael

    14.08.2024 09:46
    Hmmmm
    Mora da im se nesto mnogo zamerio...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja