Veštačka inteligencija "spasila" skoro 6.000 jelena: Evo kako

Tehnologija zasnovana na veštačkoj inteligenciji zaustavila je skoro 6.000 jelena da pređu prometne železničke rute u Engleskoj.
Veštačka inteligencija "spasila" skoro 6.000 jelena: Evo kako
Foto: Pixabay
Železnica i železnički operater LNER instalirao je sistem odvraćanja u Stouk Džankšnu, blizu Stouk on Trenta, u maju 2023. pre nego što je proširio sistem na Litl Bajtam, blizu Grantama, u decembru 2023, preneo je BBC.
Sistem koristi veštačku inteligenciju da identifikuje trenutak kada se jelen približi i aktivira zvučne i vizuelne alarme.
Portparol Železnice rekao je da je "sjajno videti pozitivan ishod" i da će se sistem i dalje primenjivati u budućnosti.
 
Iz Železnice navode da su pruge "opasno mesto za životinje" i da će mere pomoći "da se očuva bezbednost putnika i osoblja, kao i da se zaštite jeleni od železnice".
 
Prema podacima iz probnog perioda, 2.765 jelena odvraćano u Litl Bajtamu i 3.147 na Stouk Džankšnu.
  • Realista

    24.08.2024 09:04
    Ma totalno AI...
    Taguješ 20,30 jelena u krdu GPS trakerima, kad se približavaju, podigneš prelaze (postoje posebni prelazi koje papkari i kopitari ne mogu da pređu) i to je to. To može da se izvede i sa digitronom... ah, da, sad vidim, tanjug, ko zna gde su našli vest - u Mikijevom Almanahu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja