U prvim danima odstrela u Švedskoj ubijeno više od 150 mrkih medveda: Lovce štiti policija

Više od 150 mrkih medveda ubijeno je u prvim danima švedskog godišnjeg lova na medvede, dok se kontroverza povećava oko onoga što su zaštitnici prirode nazvali "čistim klanjem".
U prvim danima odstrela u Švedskoj ubijeno više od 150 mrkih medveda: Lovce štiti policija
Foto: Pixabay
Švedska vlada izdala je 486 dozvola za odstrel medveda u ovogodišnjem lovu, što odgovara oko 20 odsto preostale populacije mrkog medveda. Ovo je usledilo nakon rekordnog odstrela od 722 medveda prošle godine. Do četvrtka poslepodne, drugog dana lova, 152 medveda su već bila ubijena, prema švedskoj Agenciji za zaštitu životne sredine.
 
Lov je postao žarište sve većih kontroverzi, a ove godine policija je prvi put pratila lovce u iščekivanju lokalnih demonstracija.
Policajci su patrolirali šumama pešice i s bespilotnim letelicama kako bi osigurali "mirno napredovanje lovaca" zbog zabrinutosti da bi povećanje dozvola moglo izazvati demonstracije.
 
"Smatramo da moramo da osiguramo da nema ometanja lovaca koji rade svoj posao tokom ovogodišnjeg lova na medvede. To je zato što je došlo do porasta demonstranata u lovu na risove i vukove koji se dogodio ranije ove godine", rekao je Joacim Lundqvist, policijski službenik i koordinator za divlje životinje za sever Švedske.
Magnus Jensen, konsultant u Švedskom lovačkom udruženju u Falunu, rekao je: "Prethodnih godina postojao je osećaj pretnje od demonstranata. Ove godine nema istog osećaja straha".
 
Medvedi su lovljeni gotovo do istrebljenja u Švedskoj pre jednog veka, ali se 2008. godine njihov broj vratio na vrhunac od 3.300. U godinama nakon toga, odstrel je smanjio broj medveda za 40 odsto na oko 2.400. Ako nastave istom brzinom, odstrel sledeće godine dovešće brojku do minimalnih 1.400 medveda koje švedska vlada smatra potrebnima za održavanje održive populacije.
 
U poslednje dve godine Švedska je ubila stotine vukova, risova i medveda, a prošlogodišnji lov oborio je moderne rekorde u broju ubijenih životinja. U 2023. zemlja je održala najveći lov na vukove u moderno doba, s ciljem da se ubije 75 od ugrožene populacije od samo 460 vukova.
 
Ekolozi su zabrinuti da bi, ako se nastavi, lov mogao imati posledice u celoj regiji. Ranije ovog meseca, norveške ekološke grupe apelovale su na švedske vlasti u nekim pograničnim regijama da odbiju da izdaju dozvole za ubijanje medveda, tvrdeći da prete populaciji mrkih medveda u obe zemlje. Žalba im je odbijena.
  • Steva

    12.09.2024 13:14
    U mom kraju su takođe nestali vrapci i laste a pojavile su se svrake i sove i gugutke se isto tako uspešno gnezde i razmnožavaju,očigledno da je došlo do nekog disbalansa
  • Baba Vanga

    24.08.2024 21:03
    Bože sačuvaj
  • Priroda

    24.08.2024 11:42
    Kakva sramota, dokazuje da je covek najvece zlo na planeti. Pre bi trebalo organizovati lov na ljudske zveri. Sve ce vam to majka priroda vratiti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja