Roj invazivnih azijskih pčela prvi put u Evropi: Mogu da ugroze lokalne vrste

Prisustvo crvene patuljaste pčele na Malti zabrinulo je stručnjake zbog fatalnog uticaja koje bi mogle da imaju na domaće populacije pčela.
Roj invazivnih azijskih pčela prvi put u Evropi: Mogu da ugroze lokalne vrste
Foto: Pixabay
Naučnici su prvi put u Evropi otkrili roj pčela Apis florea.
 
Poznata i kao crvena patuljasta pčela, poreklom je iz Azije i njeno prisustvo izazvalo je uzbunu među lokalnim pčelarima i zaštitnicima prirode, koji se plaše potencijalno razornog uticaja na domaće pčele.
"Činjenica da je Apis florea pronađena na Malti nas zabrinjava. Ova pčela će se verovatno takmičiti za polen i nektar sa našim domaćim oprašivačima, grupom insekata čiji je broj već u opadanju. Takođe je vrlo verovatno da će ove pčele biti nosioci više bolesti na koje evropske pčele mogu imati malu otpornost", rekao je Dejv Gulson, profesor biologije na Univerzitetu u Saseksu, koji nije bio uključen u istraživanje.
 
Prethodni izveštaji pokazuju da se ova vrsta pčela polako proširila sa teritorije Azije na Bliski istok i severoistočnu Afriku, ali do sada nikada nije primećena u Evropi.
"Ako je zaista stigla na Maltu, to bi bila prva pojava medonosne pčele u Evropi koja nije domaća Apis mellifera", rekao je Fransis Ratnijeks, britanski entomolog i emeritus profesor pčelarstva na Univerzitetu u Saseksu, koji takođe nije bio uključen u istraživanje.
 
Kada je roj, sa više od 2.000 odraslih pčela, otkriven oko grane drveta, urađeno je DNK testiranje kako bi se utvrdila vrsta. Čim je vrsta identifikovana kao Apis florea, roj je uklonjen i uništen.
 
Međutim, istraživači, koji su o ovome pisali u stručnom časopisu Journal of Apicultural Research, pretpostavljaju da je došlo do rojenja, to jest da je grupa pčela već napustila košnicu da bi osnovala novu koloniju.
 
Budući da su crvene patuljaste pčele pronađene u blizini luke Birzebuđa, glavnog teretnog čvorišta Malte, moguće je da su pčele stigle komercijalnim brodom.
 
"Ovo je jedan od glavnih (i bržih) načina kojima različite podvrste pčela Apis mellifera, kao i druge vrste pčela, osa i drugih letećih insekata mogu da se premeštaju iz svojih matičnih područja do udaljenijih lokacija", istakla je Džulijana Rangel, profesorka pčelarstva na Teksaškom univerzitetu A&M, koja takođe nije bila u istraživačkom timu.
 
Profesorka Rangel naglasila je da je ovo novo otkriće još jedan primer rasta temperature zbog klimatske krize koja je dovela do širenja vrsta na teritorije na kojima ranije nisu bile prisutne.
Jug Evrope pogodan za razvoj uljeza
 
Istraživači veruju da blage zime na Malti i u drugim zemljama južne Evrope pogoduju opstanku ove invazivne vrste.
 
Crvena patuljasta pčela pronađena je i u Izraelu. "Ako može da živi u Izraelu, usuđujem se da kažem da može i na Malti", rekao je profesor Ratnijeks.
 
Prema njegovoj oceni, moglo bi da se desi da se za samo nekoliko godina ova vrsta proširi i na drugu lokaciju.
 
"S obzirom na veliki broj ostrva u Mediteranu koja su relativno blizu jedno drugom, kao i na činjenicu da je i kopno blizu, vrlo je verovatno da će se u budućnosti desiti više ovih upada, ugrožavajući naš biodiverzitet na način koji možda još ne razumemo", navodi se.
 
Kako poručuju stručnjaci, jedino što možemo da uradimo jeste da budemo oprezni, prijavimo svako pojavljivanje jedinki ili rojeva koji izgledaju drugačije od postojećih vrsta na terenu, uklonimo ih čim bude potvrđeno da mogu da ugroze lokalne vrste, pretražimo okolinu za drugim takvim jedinkama i nastavimo sa praćenjem, posebno u lukama gde rojevi mogu da doputuju na brodovima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja