Policija se oglasila o smrti kita - "ruskog špijuna": Nije ubijen, štap mu se zaglavio u ustima

Kit beluga, koji je izazvao sumnje da ga je Rusija obučila da špijunira, uginuo je nakon što mu se štap zaglavio u ustima, saopštila je policija.
Policija se oglasila o smrti kita - "ruskog špijuna": Nije ubijen, štap mu se zaglavio u ustima
Foto: Pixabay (ilustracija)
Telo kita, nazvanog Hvaldimir, kombinacija norveške reči za kit i prvog imena ruskog predsednika Vladimira Putina, pronađeno je kako pluta u moru 31. avgusta u zalivu Risavika, na jugu Norveška.
 
Životinja je postala predmet medijske pažnje otkako je otkrivena kod norveške arktičke obale 2019. godine kako nosi nosač za malu kameru. Norveška i Rusija dele pomorsku granicu na Arktiku, što dovodi do spekulacija da je kit bio ruski špijun.
Norveška policija je otvorila istragu nakon što su dve grupe za prava životinja podnele žalbu zbog smrti kita, navodeći da je ubijen.
 
Međutim, policija za jugozapadni okrug navela je u saopštenju u ponedeljak da je obdukcija ukazala na drugačiji uzrok smrti. Štap dužine 35 i širine tri centimetara zaglavio se u kitovim ustima.
 
"Obdukcija je pokazala da mu je stomak prazan. Pored toga, većina organa se pokvarila. U istragama koje su sprovedene nema ničega što bi utvrdilo da je ljudska aktivnost direktno dovela do Hvaldimirove smrti. Kao rezultat toga, policija neće dalje istraživati ovaj slučaj", navodi se u saopštenju.
Policija je u ponedeljak saopštila da je Hvaldimir zadobio povrede, ali da su bile "površne", dodajući da "nema dokaza da je Hvaldimir upucan".
 
Potpuni izveštaj biće gotov za dve nedelje, prenosi Gardijan.
 
Moskva nikada nije objavila bilo kakvu zvaničnu reakciju na spekulacije da bi kit mogao biti ruski špijun.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja