VIDEO: Pogledajte šta je snimila kamera u blizini gnezda para orlova zmijara na Vršačkim planinama

Kamera koja se nalazi na Vršačkim planinama snimila je orlove zmijare u gnezdu i njihovo staranje o mladuncu.
VIDEO: Pogledajte šta je snimila kamera u blizini gnezda para orlova zmijara na Vršačkim planinama
Foto: Pexels
Kompanija Telekom Srbija je u okviru projekta "Nijedna vrsta ne umire sama" dao podršku Prirodnjačkom društvu "Gea" koje je, u saradnji sa upravljačem PIO "Vršačke planine", postavilo 4G video-kameru u neposrednoj blizini gnezda jednog para orlova zmijara.
 
To je prvi put da je ovakav monitoring primenjen na orlove zmijare u našoj zemlji.
Kako je saopštio Telekom, prostrane prirodne površine i šumoviti predeli Vršačkih planina pružaju povoljan stanišni prostor za neke od retkih i zaštićenih vrsta ptica u Srbiji, a kao područje bogato zmijama, gmizavcima i drugim pogodnim plenom, predstavlja utočište i za malobrojnu, ali neprocenjivo važnu populaciju orlova zmijara. 
 
Kako bi se dodatno upoznao skriveni svet ovih veličanstvenih grabljivica, Telekom Srbija je u okviru projekta "Nijedna vrsta ne umire sama" pružio podršku Prirodnjačkom društvu "Gea" koje je postavilo 4G video-kameru u neposrednoj blizini gnezda.
Time je, kako je navedneo, omogućeno da postanemo svedoci dirljive priče o ljubavi brižnih roditelja koji su na skrovitom mestu dočekali prinovu.
 
Kamera je zabeležila dragocene momente, od trenutka povratka orlova sa migracije, popravljanja starog gnezda, udvaranja, parenja, nežne brige roditelja dok su čekali da se ptić izlegne, staranja o mladuncu, njegovog vežbanja krila i prvih nespretnih pokušaja letenja, sve do magičnog trenutka kada je mladi orao prvi put poleteo. 
 
 
Orao zmijar, specifična vrsta grabljivica koja se hrani pretežno zmijama, ponekad gušterima i glodarima, igra ključnu ulogu u prirodnoj regulaciji brojnosti gmizavaca.
 
Njegovo prisustvo u staništima svedoči o zdravlju životne sredine, jer zmije kojima se hrani ne opstaju u zagađenim okruženjima.
 
U saradnji sa Fondacijom za zaštitu ptica grabljivica i Prirodnjačkim društvom "Gea", Telekom Srbija je kroz projekat "Nijedna vrsta ne umire sama", 2021. godine pomogao da se orao zmijar, prvi put u Srbiji, uključi u program satelitske telemetrije i prati na selidbenom putu do Afrike. 
Prošle godine, monitoring ove migratorne vrste je dodatno unapređen kroz video-nadzor gnezda putem 4G mreže, kako bi se ispratile sve aktivnosti tokom najosetljivijeg perioda gnežđenja, bez ikakvog ometanja roditelja i mladunca. 
 
Primenom ovih mera zaštite, stručnjacima je pružen autentičan uvid u njihovo ponašanje, istovremeno nas podsećajući na vrednost očuvanja svakog života u prirodi, navedeno je u saopštenju.
  • Dragan

    12.09.2024 18:28
    ah
    u Novom Sadu istrebljene laste i vrspci zbog građenja betonskih šuma umrsti zelenih. Oni sz glavni u lovu na komarce i bube.
  • Nada

    11.09.2024 23:57
    Prelepo
    Šteta ne emituje se na nac.televizijama koje plaćamo za ništa decenijama unazad... Bio je nekad program obrazovni za decu prepodne i zabavni popodne a sad nista
  • Slucaj

    11.09.2024 19:05
    Kol mi stjupid al kakav im je to naziv projekta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja