"Smrdljivi pingvin" je ptica godine na Novom Zelandu: Veoma je redak, a miris mu nimalo ne pomaže

Hoiho, jedna od najređih vrsta pingvina na svetu, proglašen je za pticu godine na takmičenju na Novom Zelandu, a njegove karakteristične osobine su žute oči i miris koji podseća na ribu.
"Smrdljivi pingvin" je ptica godine na Novom Zelandu: Veoma je redak, a miris mu nimalo ne pomaže
Foto: Screenshot (Youtube/Tony Palmer)
Sramežljivi hoiho, što na maorskom jeziku znači "bukač", ima kreštav glas i živi u priobalnim šumama i šikarama, prenosi "Gardijan".  
Služba za očuvanje retkih vrsta procenjuje da je u svetu ostalo oko 4.000 do 5.000 primeraka ove vrste pingvina i upozorava da njihov broj opada.
Oštar miris ove ptice, zbog kog je poznata i kao "smrdljivi pingvin", neodoljivo privlači pse, koji mogu da ga namirišu i sa velike udaljenosti, zbog čega je hoiho još ugroženiji.
 
Takmičenje za pticu godine ustanovljeno je 2005. godine kako bi se probudila svest o ugroženim vrstama ptica Novog Zelanda.
  • Ira

    18.09.2024 20:13
    Prdavac
    Za Deksa: U pravu ste, i mi isto ovako možemo da organizujemo akcije za promovisanje vrsta i zaštitu živog sveta kod nas koji nemilice uništavamo. Pre mnogo godina je RTS emitovao prelepi (ako se dobro sećam britanski) dokumentarac o prdavcima, jako su simpatične i dobre te ptičice
  • Deks

    16.09.2024 13:33
    Zanimljivo, ali hajde malo da govorimo i o pticama našeg podneblja. Koliko nas recimo zna za pticu šumsku šljuku (Scolopax rusticola), domaći pandan novozelandskom kiviju? Ili za pticu kosac ili prdavac (Crex crex) livadsku pticu selicu karakterističnog oglašavanja koje sve manje ima kod nas? Dugačak je spisak naših ptica koje zavređuju veću pažnju i zaštitu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja