Drastično skočio broj nosoroga u Indiji, više nisu ugroženi

Populacija indijskih nosoroga premašila je 4.000 primeraka i u 40 godina gotovo se utrostručila, prema podacima indijske vlade, objavljenim povodom Svetskog dana nosoroga.
Drastično skočio broj nosoroga u Indiji, više nisu ugroženi
Foto: Pixabay
"U Indiji veliki nosorog s jednim rogom izvanredno se oporavio i taj uspeh rezultat je stalnih napora ministarstva za šume i lokalnih zajednica", istakla je indijska vlada u saopštenju, podsetivši da ih je pre 40 godina bilo 1.500.
 
Populacija indijskog nosoroga, kojih je sredinom 19. veka bilo mnogo, smanjila se zbog sportskog lova, krijumčara rogova i smanjenja prirodnog staništa toliko da je 1960-ih postao veoma redak. Ostalo samo 600 primeraka.
Do 2008. bio je klasifikovan kao "ugrožena vrsta", a sada je "ranjiva", po Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode. 
 
Indijski nosorog je s nosorogom s Jave i nosorogom sa Sumatre jedna od tri velikih azijskih životinjskih vrsta.
Odrasla životinja može da teži do 2.800 kilograma i doživi oko 50 godina. Gotovo 80 odsto populacije indijskog nosoroga nalazi se u nacionalnom parku Kazirangi, u državi Asam na severoistoku Indije. 
 
Na svetskom nivou ugrožen je opstanak raznih vrsta nosoroga. Početkom 20. veka bilo je 500.000 primeraka, a sada ih je oko 28.000, po Međunarodnoj fondaciji za nosoroge.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Poljski premijer objavio rat dabrovima

Dok se Poljska bori pod teretom poplava izazvanih jakim kišama širom centralne Evrope, poljski premijer Donald Tusk je okrivio dabrove za pogoršanje problema.