Žvakaća guma bez šećera štiti od bakterija
Grupa naučnika, koju je vodio Stefan Vesel, zaključila je da žvakaća guma bez šećera "prikuplja" bakterije iz svih uglova usne šupljine. Kada guma za žvakanje završi u korpi za otpatke, s njom odlaze i bakterije.
Istraživanje je sprovedeno na studentima dobrovoljcima podeljenim u dve grupe čiji je zadatak bio da žvaću gumu bez šećera 30 sekundi ili 10 minuta, a potom je obavljena analiza bakterija koje su se na nju "zalepile". Holandski naučnici su pri tom otkrili oko milion bakterija, uporedivši efikasnost gume za žvakanje s čišćenjem zuba dentalnim koncem.
Inače, najviše bakterija se za gumu zalepilo u prvoj fazi žvakanja, a dalje trajanje žvakanja rezultiralo je manjim brojem bakterija koje su prianjale za žvakaću gumu.
"To se može objasniti smanjenjem koncentracije bakterija u pljuvački ili pretpostavkom da ih je uništio sastojak žvakaćih guma ksilitol (šećerni alkohol), potom hemijski prezervativi ili pojačivači ukusa koji bi trebalo efikasno da deluju protiv mikroba.
Studija je pokazala i da je broj bakterija koje se otkloni iz usne šupljine žvakaćom gumom gotovo jednak količini koja se zadrži posle pranja zuba novom četkicom, ali bez paste za zube i dentalnog konca.
Inače, u raznim oblicima, guma za žvakanje je poznata još iz perioda neolita, kada je bila napravljena od brezine kore, a pronađena je u finskoj Kieriki. Takođe, smatra se da katran iz brezine kore ima antiseptička i neka druga pozitivna medicinska svojstva.
Oblici gume za žvakanje korišćeni su i u staroj Grčkoj, gde se žvakala guma napravljena od smole mastike.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar