Crni luk za zdravlje, ali i lepotu
U šolji luka nema masnoća, holesterola, ali ima 64 kalorije i tri grama vlakana, sedam grama šećera, dva grama proteina, 15 grama ugljenih hidrata. Tu je i oko 10 odsto preporučene dnevne doze vitamina C i Be-6, kao i mangana. Prisutne su i male količine kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, folata, fosfora i kalijuma.
Antioksidante dostojno predstavljaju kvercetin i sumpor. Brojne studije pokazale su odlična svojstva crnog luka u smanjenju rizika od raka debelog creva, prostate, jednjaka i želuca. Tajno oružje, u ovom slučaju, ove namirnice su vlakna.
S druge strane, folati iz crnog luka mogu biti odlični saveznici u borbi protiv depresije tako što će sprečiti nastanak viška homocisteina u telu i na taj način osigurati lučenje hormona sreće - serotonina, dopamina i norepinefrina.
Drugim rečima, jedući crni luk regulisaćete raspoloženje, san i apetit.
Vitamin C koji zahvaljujući crnom luku unesete u organizam učestvovaće u stvaranju i održavanju nivoa kolagena koji će kožu i kosu učiniti lepšim. Bez obzira na to za koji se opredelite crveni, srebrnjak, vlašac, ili, pak, mlad sa perima ili onaj u glavici, najbolje je jesti svež – u salati.
Pečene glavice mogu da se pretvore u glavno jelo gozbe uz još nekoliko vrsta povrća i odgovarajuću salatu.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar